Ženski libido: 6 glavnih neprijatelja

1. Ženski libido i samopouzdanje

Istraživanja pokazuju da je ženski libido naglašeniji kod žena koje se dobro osjećaju u svome tijelu. Ženski libido kod tih se žena izražava češćim seksualnim odnosima i češćim orgazmima. Tjelesni nedostaci, debljina ili samo nekoliko kilograma previše, mogu potpuno uništiti samopoštovanje i ubiti ženski libido. Brojna su istraživanja otkrila da je ženski libido ugrožen kod više od polovice žena prekomjerne tjelesne težine. Kod muškaraca je taj postotak, iz gotovo neobjašnjivih razloga, manji.

2. Ženski libido i strah od neželjene trudnoće

Strah od neželjene trudnoće vrlo jako smanjuje ženski libido. To je sasvim razumljivo, jer se ljudi općenito vrlo teško opuštaju u situacijama koje za sobom nose neki rizik. Kontracepcija će vam omogućiti prevlađivanje tog straha, a ako se nikako ne možete opustiti istovremeno upotrebljavajte kontracepcijske pilule i prezervativ.

 

3. Ženski libido i kontracepcijske pilule

Oralna kontracepcija može odagnati strah od neželjene trudnoće, ali može imati i jake negativne posljedice. Rezultati nedavnog istraživanja američkih znanstvenika potvrdili su učinci kontracepcijskih pilula na ženski libido toliko jaki da ne djeluju samo u vremenu uzimanja kontracepcijskih pilula, već i godinama nakon njihova uzimanja. Ako ste tijekom uzimanja pilula primijetili opadanje vašeg libida, isprobajte trofazne tablete, koje su manje agresivnije od onih monofaznih, koje cijeli mjesec održavaju jednaku razinu hormona. Konačno, uvijek se možete odlučiti za nehormonalnu zaštitu - dijafragmu ili prezervativ.

4. Ženski libid i kroničan stres

Svi znamo da težak radni dan može potpuno uništiti spolnu želju muškarca i žena. Stres snižava razinu testosterona, hormona koji je odgovoran za seksualnu želju, a istovremeno aktivira izlučivanje adrenalina i drugih hormona koji negativno utječu na misaonu djelatnost, osobito na sposobnost koncentracije. To znači da stres ubija i ženski libido. Seks će, nakon teškog dana, biti zadnja stvar koja će vam biti u mislima. Kroničan stres ne smije postati vaš kroničan izgovor - morate pronaći vrijeme za opuštanje i koncentriranje na osobu koja je uz vas.

5. Ženski libido i problemi u vezi

Psiholozi tvrde da su žene osjetljivija i emocionalnija bića te stoga teže podnose napetosti u vezi. Muški se seks najčešće izjednačava s erekcijom, a ženama su emocionalna blizina i osjećaj povezanosti preduvjet za dobar seks. Ženski libido često pada zbog rutinskog seksa u dugim vezama u kojima je cilj samo orgazam, a ne i istinsko zadovoljenje partnera.

6. Ženski libido i depresija

Depresija uništava želju prema svim stvarima pa tako ubija i ženski libido. Ako je riječ samo o nekom prolaznom razdoblju kojem znate uzrok, stisnite zube i pričekajte bolje dane, ali ako vam uzrok vaše depresije nije posve jasan i svaki vam je dan sve teže, ne odgađajte i potražite stručnu pomoć. Razgovor s psihologom može vam vratiti veselje prema životu i seksu i pojačati ženski libido.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr