Zašto snažne žene žude za tradicionalnim muškarcima?

Snaže i neovisne žene, unatoč uvriježenu mišljenju, ne žele biti one koje će 'nositi hlače' u vezi. Naprotiv! Riječ je o ženama koje preferiraju muškarce staroga kova, dakle one koji otvaraju vrata, primaju kaput, ali i znaju se postaviti kao pravi muškarci u ključnim trenucima. Mnoge od njih to neće priznati, ali nekoliko je istraživanja pokazalo da upravo emancipirane žene vole tradicionalnije muškarce. One o tome uglavnom šute jer je to u potpunoj suprotnosti s idejama koje donosi emancipacija. Kad se malo bolje promotri, to uopće nije jednostavna situacija s obzirom na to da snažne žene u takvim slučajevima moraju pomiriti dvije različite strane vlastite osobnosti.

Biologija i društvo
'Koliko god bile snažne i neovisne, žene još uvijek žele da muškarci budu ti koji će poduzeti prvi korak u osvajanju te se žele osjećati zaštićeno i zbrinuto', pojašnjava psihologinja Diana Kirschner, autorica knjige 'Love in 90 Days'. Za takva očekivanja žena dijelom je odgovorna biologija koja je ženi namijenila ulogu skrbi oko potomstva, a muškarcu brigu za obitelj. Koliko god svijet išao naprijed, evoluciju i iskonske porive očito nije lako promijeniti. Iako danas mnoge žene dobro zarađuju, ipak je situiran partner iznimno poželjan jer je to jednostavno u ženinu genetsku kodu. To joj daje osjećaj sigurnosti da će se njezin muškarac moći brinuti za nju i njihovu djecu. Žene možda toga nisu ni svjesne jer je riječ o porukama koje su 'zapisane' na podsvjesnoj razini.

Osim biologije, ženska očekivanja u pogledu muškarca formiraju i društvo te njegove norme. Nedavno istraživanje je pokazalo da i sami muškarci još uvijek vole biti lovci i više cijene žene kada oni sami poduzmu inicijativu za upoznavanje i eventualno razvijanje veze. Također, još uvijek se očekuje i da muškarci budu ti koji će platiti račun na, primjerice, drugom ili trećem izlasku. Takva su očekivanja, pokazuje istraživanje, oba spola. Sve to pokazuje da turbulentne promjene suvremenoga doba ipak nisu uspjele iskorijeniti tradiciju vezanu uz muško-ženske odnose.

Ženski paradoks
U poslovnom svijetu žene sve više hvataju korak s muškarcima, a neke su čak postale i uspješnije. Međutim, kad govorimo o ljubavi, mnoge su žene još uvijek izgubljene. 'Neke žene koje su vrlo agresivne na poslu, zapravo imaju puno jaču potrebu da budu ženstvene u romantičnim odnosima. Žele ipak pokazati svoju žensku stranu koju skrivaju na poslu. Zato su i sklone tradicionalnijim muškarcima koji će ih tretirati kao ženu', pojašnjava komunikologinja Tara M. Emmers-Sommer koja već dugi niz godina proučava ponašanje uspješnih žena u ljubavi.

Snažne i neovisne žene muškarcima su najčešće enigma. Ne znaju točno kako se ponašati s njima pa izabiru onda samo da ih promatraju izdaleka. I upravo tu i dolazi do problema. Žene šalju miješane poruke koje muškarci jednostavno ne znaju iščitati. Kao rezultat nezadovoljni su i jedni i drugi. Kako riješiti tu situaciju, nitko točno ne zna. Oba spola trebala bi, smatraju stručnjaci, pokazati više razumijevanja za one druge. I jedno je važno znati: ni jedna osoba nije jednodimenzionalna. Drugim riječima, ako vidite snažnu i agresivnu ženu, ne znači da je takva i u privatnim odnosima. Zapravo je puno vjerojatnije da se iza snažne vanjštine krije nježna i topla žena.

izvor: tportal.hr