Zašto se upuštamo u preljub?

Činjenica je da se usputni seksualni odnosi zasnivaju na požudi, a kad požuda prijeđe u sljedeću fazu, romantičnu ljubav, to označava početak avanture
Kod žena u toj fazi mozak aktivira caudatu, što uzrokuje porast razine testosterona i pojačava seksualnu želju. Kod muškaraca pak drugi dijelovi mozga postaju aktivni, uključujući i vizualni korteks, a razina oksitocina raste, zbog čega oni postaju osjećajniji i nježniji. Te privremene kemijske reakcije daju paru iluziju da su savršeni jedno za drugo, pišu autori knjige 'Zašto muškarci žele seks, a žene sanjaju o ljubavi' u izdanju Mozaik knjige. Osnovna razlika između spolova u ovom slučaju je da muškarci nešto dulje ostaju u fazi požude, što znači da je ona već prešla na sljedeću razinu, dok je on tamo još uvijek radi seksa, piše tportal.hr.

Muškarci avanturu doživljavaju kao primarno fizičku povezanost, ponekad s emocionalnom komponentom, ponekad bez nje. Žene, naprotiv, avanture vide kao emocionalan događaj bez obzira na to uključuje li seksualne odnose ili ne. Emocionalna avantura nije nužno fizički intimna na početku, nego gotovo neizbježno vodi u fizički odnos.


Devet različitih tipova avantura

Avantura 'Imam li još uvijek vrijednost na tržištu?'
Možda se osjećate kao da je vaš partner izgubio zanimanje za vas ili ne provodi dovoljno vremena s vama? Osjećate se kao da dio vas nije u potpunosti prisutan ili ste bijesni jer partner ignorira vaše potrebe, osjećate se kao da nešto propuštate i niste sigurni jeste li još uvijek privlačni suprotnom spolu? Ako ste u jednoj od ovih avantura, kada procijenite svoju vrijednost na tržištu, brzo ćete prijeći preko svega. Ako možete kontrolirati štetu, stvari u domu najčešće se poprave.

Kriza srednjih godina
Postali ste sredovječni i pitate se što se sve propustili. Prijatelji vaše dobi ili mlađi obolijevaju i umiru, a vaš izgled se topi pred gravitacijom. Seksualni nagon polako nestaje. nastaje panika i želite izvesti nešto ludo kako biste opravdali vlastito postojanje. Avantura nije ono što uistinu tražite - trebaju vam savjeti od starenju i trebate postaviti nove, po mogućnosti uzbudljive ciljeve ispred sebe.

Avantura uspoređivanja
Ovo je česta avantura u prvim godinama braka ili nove stalne veze. Osoba koja je kandidat za ovakvu vrstu avanture puna je napornih sumnji oko toga je li napravila dobru stvar. Ako ste u takvoj avanturi, trebali biste prepoznati koje dijelove vaše veze treba popraviti. Ne treba vam nevjera da to napravite.

Tempirana bomba
Avantura počinje zato što se ne želite suočiti s partnerom i reći mu da je dosta. Niste čak ni sigurni što vam treba ili što nedostaje vašem braku. Činjenica je da trebate razgovarati s partnerom i staviti sve karte na stol. Ovaj je pristup manje bolan i zahtjevan nego početak avanture.

Avantura iz osvete
Partner vas je prevario, pa se upuštate u avanturu iz osvete kako biste mu vratili milo za drago. U ovakvu avanturu ne ulazite zbog seksa ili emocija, nego iz pakosti, a ona vas može ispuniti osjećajima krivnje i gađenja prema sebi. Ako ste u ovakvoj avanturi, sjetite se da je vaš cilj bio osveta i nemojte se uplesti u emocionalnu stranu nečega što bi se moglo pretvoriti u vezu za utjehu.

Rame za plakanje
Znate da ste u jednoj od ovih avantura kada provodite više vremena razgovarajući s tom osobom o emocijama nego u krevetu. Zapravo, koliko god seks bio dobar, čini se gotovo sporednim u odnosu na najvažniju dobrobit koju dobivate iz ove avanture, a to je besplatna terapija. Osjećate se kao da vas druga osoba razumije, podržava i ohrabruje. No, to je još samo jedna od avantura koja vam ne treba - vama zapravo treba pomoć psihijatra. Uostalom, ispast će jeftinije.

Zamjena za bolje
Do ovakve avanture dolazi ili kada poraste vaša vrijednost na tržištu. Kad ste ušli u brak, vaš partner bio je najbolje što ste mogli pronaći. Sad ste stariji iskusniji, imate širi pogled na veze i mislite da možete bolje. Razgovarajte s partnerom o svojim nesređenim osjećajima i postavite zajedničke ciljeve koji će izjednačiti vaše vrijednosti na tržištu.

Avanture zbog neispunjenih potreba
Vaš partner odbija napraviti nešto što vam je doista potrebno, svejedno radi li se o emocionalnoj vezi, iskrenom razgovoru, oralnom seksu... Dovedete cijelu vezu u opasnost tako da to po to odete drugdje. Dobar seksualni terapeut može vam pomoći kako se nositi s time ili je možda vaša potreba za stvarima koje nisu zadovoljene jača od same veze. U tom slučaju, možda bi bilo bolje otići.

Nehotična avantura
Ako se posloži vrijeme, mjesto i okolnosti, gotovo bilo tko bi se mogao naći u avanturi. Ne znate zašto ste točno u toj avanturi ili kako ste završili u njoj, ali k vragu, osjećaj je dobar! Ne znate kako je okončati i ispunjeni ste osjećajima krivnje i boli. Pitate se zašto to sebi radite i nemate dobar odgovor. Nehotična avantura naglašava da je nešto nedostajalo u vašoj vezi, a vaš partner i vi to ste negirali. Utvrdite što vam je potrebno i završite s avanturom.