Zašto muškarce privlače žene s malim stopalima?

Žene s manjim stopalima imaju ljepše lice, može se zaključiti iz odgovora više muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, piše New Scientist.

Kada je u pitanju lice, znanstvenici su se u istraživanju tajni ljepote i seksualne privlačnosti usredotočili na tri mjere - prosječnost (koliko veličina i oblik odgovaraju prosjeku), simetriju (koliko su slične obje strane lica) te tzv. seksualni dimorfizam (koliko je neko lice ženstveno ili muževno).

Proučavali su, dakle, samo oblik i crte lica, a ne godine, izraz lica ili ten.

Istraživanje je pokazalo i da žene s duljim stopalima imaju jače bedrene kosti i uže bokove.

Jeremy Atkinson, evolucijski psiholog na Sveučilištu u Albanyju, u američkoj saveznoj državi New York i njegova kolegica Michelle Rowe mjerili su dužinu ruke, dužinu stopala, bedra, dužinu i širinu kukova 60 studentica, a do konačnih izračuna su došli uzevši u obzir individualne razlike u ukupnoj visini, prenosi danas.hr.

Na temelju mjerenja, odabrali su osam žena s najkraćom i osam s najdužom duljinom stopala, te su od njihovih lica napravili kompozite lica, prosječna lica. Njih je zatim ocjenjivalo 77 heteroseksualnih muškaraca.

Istraživanje je pokazalo da su muškarcima tri i pol puta bile atraktivnije žene s manjim stopalima, kazali su Atkinson i Rowen na sastanku u Human Behavior and Evolution Society u Eugene, Oregonu.

"Za muškarca su ove značajke vrlo atraktivne jer one služe kao znakovi zdravog djetinjstva. Biolozi znaju da stres i loša prehrana za vrijeme fetalnog razvoja i puberteta mogu utjecati na razinu spolnih hormona i izazvati raniji pubertet", kaže Atkinson.

"Atkinsonovo objašnjenje ima smisla. Budući da su lica i tijela oblikovana pomoću istog hormona, trebali bismo biti u mogućnosti predvidjeti atraktivnost toga dijela tijela", kaže David Perrett, psiholog na Sveučilištu St. Andrews, u Velikoj Britaniji, koji proučava atraktivnost ljudskih lica.

Istraživači su također ocjenjivali upite 67 muškaraca i 82 heteroseksualne žene kako bi ocijenili privlačnost i muževnost fotografija kompozita sastavljenog od osam muških lica.

Rezultati su manje jasni nego kad su žene u pitanju. Ženama je bio privlačniji muškarac s dugim torzom, a jednako atraktivni su im i muškarci koji imaju manje zapešće.

"Evolucijski govoreći, žene koje traže alfa mužjake žele biti sigurne da su oni nositelji dobrih i jakih gena“, smatra Atkinson.

Također, istraživanje je pokazalo da žene koje su sudjelovale u studiji i imaju velika stopala, pokazuju više otvorenosti za seks bez ljubavi, dok žene koje imaju manja stopala prvenstveno traže kvalitetniji i dugoročniji odnos s muškarcem.