Zašto je seks na radnom mjestu tako privlačan?

sex, radno mjesto

I u nas je takvih primjera, poput glumačkog para Bojane Gregorić i Enesa Vejzovića, Janka Volarića-Popovića i Jelene Veljače ili televizijskog para Dubravka Merlića i Zrinke Ogreste.

Šeherezada je mlada arhitektica zaposlena u velikoj građevinskoj tvrtki Binyapi i u emocionalnoj je vezi sa suvlasnikom tvrtke i poslodavcem Onurom. Arhitektica Benu također je bila u vezi sa drugim suvlasnikom Binyapija, Keremom. Sestra arhitektice Benu, Melek, također ljubi Onurovog i Keremovog poslovnog partnera Zaferova…

U turskoj sapunici '1001 noć' sve tri trenutne ljubavne priče počinju i završavaju na radnom mjestu. U seriji 'Momci s Madisona' šef marketinške tvrtke Roger Sterling najprije ljubi prsatu tajnicu Joan, a potom ženi njezinu mlađu nasljednicu, također tajnicu. U kratkoj ljubavnoj vezi između jednog od momaka s Madisona i kolegice s posla u tajnosti se čak rodilo dijete. Što li su zapleti u seriji 'Prljavi, seksi novac' negoli neumorno ispreplitanje ljubavnih i poslovnih odnosa? Ali scenaristi turskih i američkih serijala baš i ne pretjeruju. Na radnim mjestima se i u stvarnosti mnogo ljubi, piše tportal.hr.

Prema anketi magazina Psychology Today, 80 posto svih zaposlenih sudjelovalo je u nekoj površnoj ili ozbiljnijoj vezi na poslu ili joj je svjedočilo. Prema nekim temeljitim američkim istraživanjima, bez obzira na gotovo histeričan odnos Amerikanaca prema seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, 2006. godine uredsku je romansu doživjelo gotovo 60 posto zaposlenih, dok ih je četiri godine ranije to priznalo tek 47 posto. Od onih 40 posto koji je nisu imali, devet posto je izjavilo da bi je voljelo doživjeti. Premda mnogi uredski ljubavnici nastoje sakriti vezu, 43 posto njih zna da se u njihovu uredu događa romansa, a 38 posto tvrdi da takva mogućnost postoji, dok 70 posto smatra da su romantične i seksualne veze, barem u slučaju kada su zaljubljenici jednako pozicionirani, sasvim u redu. U jednom drugom istraživanju čak je 44 posto ispitanika izjavilo da su zatekli kolegice i kolege u ljubavnom klinču.

Ovakvi rezultati istraživanja samo dokazuju da TV scenaristi potvrđuju neka tiha, ali postojana kretanja u društvu i poslovnom svijetu, koja su američki autori Mark J. Penn i E. Kinney Zalesne opisali u svojoj knjizi 'Mikrotrendovi: male sile koje stoje iza velikih promjena današnjice', koja uskoro izlazi u izdanju Algoritma. U njoj autori razvijaju tezu o malim društvenim skupinama, koje malo-pomalo unose promjene u naše živote, mijenjajući poznate klišeje, način ponašanja i poslovne odluke. Jedna od takvih malih, kapilarnih skupina su i ljubavni parovi na poslu koji potiho, ali sigurno mijenjaju način poslovnog komuniciranja, odnos prema poslu, pa i radno zakonodavstvo.


Penelope Cruz i Javier Bardem zaljubili su se na setu filma 'Vicky, Cristina, Barcelona'

Vještina mikrociljanja – prepoznavanja i komuniciranja s malim i značajnim podskupinama o njihovim potrebama i željama – nikad nije bila presudnija za marketing ili političke kampanje nego danas, kaže se u uvodu knjige, a to se odnosi i na uredske ljubavnike.

Ljubav i posao oduvijek su išli skupa, još od vremena kada su zaljubljeni golupčići zajedno obrađivali zemlju. Većinu vlasnika malih američkih tvrtki danas čine bračni parovi - 1,2 milijuna bračnih timova vodi obiteljsku trgovinu. U nas su to uspješni Fižulići i neslavni Peveci. Amerikancima su bračni parovi osobito prirasli srcu, poput Sonyja Bona i Cher, Spencera Tracyja i Katharine Hepburn, jučer Jeniffer Aniston, a danas Angeline Jolie i Brada Pitta, Johnyja Casha i June Carter, pa Billa i Hillary Clinton. Ono što su Amerikancima nekada bili Bonny i Clide, to su danas Hrvatima Mladen Barišić i Nevenka Jurak. Ljudi iz medija i industrije zabave najzaljubljiviji su na radnom mjestu, pa su i glavni junaci '1001 noći', Halit Ergenc (Onur) i Berguzar Korel (Šeherezada), u privatnom životu završili u braku, poput mnogobrojnih filmskih parova, od Liz Taylor i Richarda Burtona, do Penelope Cruz i Javiera Bardema. I u nas je takvih primjera, poput glumačkog para Bojane Gregorić i Enesa Vejzovića, Janka Volarića-Popovića i Jelene Veljače ili TV para Dubravka Merlića i Zrinke Ogreste. Prema podacima iz knjige 'Mikrotrendovi', poslije medija i industrije zabave najviše se ljubi u tvrtkama za oglašavanje i marketing, te u firmama za konzalting, a najmanje ih je iz područja financija i tehnologije, gdje prevladava muška radna snaga.

Ljubilo se i prije, a danas se ljubi još više. Jedan od razloga je sve veća jednakost između muškaraca i žena, pa je sve manje riječ o kratkotrajnim vezama (oženjenog) nadređenog i (neudate) podređene (otrcani kliše šefa i tajnice), a sve više o trajnijim vezama ravnopravnih na poslu. Tu je i porast broja samaca kojih je u SAD 22 posto više no 1995, a samci od 25 do 34 danas provode na poslu osam posto više vremena nego 1970, pa ured postaje ljubavna burza za samce 21. stoljeća. Parovi se tako množe na kadrovskim listama malih i velikih tvrtki, namećući neka nova (ne)pisana pravila da ne bi došlo do sukoba interesa. U razvijenom kapitalizmu ona su prilično stroga, pa je popularni detektiv Vic Mackey u policijskoj seriji 'Na rubu zakona' umalo završio u zatvoru, jer je interna kontrola prisilila njegovu kolegicu i ljubavnicu Danny Sofer da svjedoči protiv njega. U suprotnom bi ostala bez posla. Ipak, kako stvari trenutno stoje, tek svaka peta tvrtka ima smjernice ili interni pravilnik o ponašanju u slučaju uredskih romansi. Bojeći se optužbi zbog diranja u privatnost, tvrtke tek ukazuju na odnose između nadređenih i podređenih, ili podsjećaju na probleme seksualnog zlostavljanja.

Rukovoditelje i vlasnike još više zabrinjavaju tri rizika uredskih veza: mogućnost izrabljivanja jednog od partnera, gubitak profesionalnosti i koncentracije na posao te stvaranje klika. Postavlja se pitanje može li se ljubavnom paru, jednako rangiranom, dopustiti da rade na istom projektu, u istom uredu. Kako se postaviti u slučaju ljubavi između klijenta i prodavatelja te zaposlenika u konkurentskim tvrtkama? Kako se postaviti prema problemu poslovnih tajni? Što kada veza pukne, a bivši partneri moraju nastaviti poslovni odnos? I treba li sprečavati zapošljavanje dojučerašnjih kolega, koji su stupanjem u brak prekršili pravila o zapošljavanju članova obitelji?

U cijeloj priči i sami parovi moraju procijeniti što znači staviti sva jaja u istu košaricu, a novi trendovi dokazuju da je sve više onih koji su voljni preuzeti taj rizik. U perspektivi to znači da će sljedećih pola stoljeća, što na poslu, što kod kuće, zajedno biti 24 sata dnevno. Za neke raj, nekima ipak malo previše, ali u turskoj sapunici '1001 noć' bi rekli 'bujrum', tj. izvolite!