Zakon o svadbama: Određen broj gostiju i koliko janjetine se smije pojesti

Iva Međugorac, jabuka, krađa, svadba, svatovi, hercegovački svatovi, buket, mafija, svadbe, skupoća, Balkan, svatovi, hercegovački svatovi, pomagači, oglas, svatovi, vjenčanja, hercegovački svatovi, svatovi, svadbe, vjenčanja
Do sličnog je zaključka došao i uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijajev kojem se nije svidjela ideja da raskošne svadbe dovode njegove građane na rub bankrota pa je tome odlučio stati na kraj, prenosi Radio Slobodna Europa.

U Uzbekistanu, koji broji 32 milijuna ljudi, čak njih 13 posto živi ispod linije siromaštva. Troškovi vjenčanja se u toj zemlji mogu popeti i do 128 tisuća kuna, a prosječna plaća im iznosi od 640 do 1900 kuna.

Mirzijajev je dao prijedlog zakona prema kojem bi na vjenčanje bilo dopušteno pozvati do 150 ljudi, a količina ponuđenog mesa bi također bila ograničena.

Ovom idejom nikako nisu oduševljeni vlasnici restorana i sala za vjenčanja jer bi se njihov profit uvođenjem ovog zakona bitno smanjiti.

Ovo nije prvi put da se predsjednik jedne države odlučio umiješati u planove za vjenčanje. Sličan zakon je uveo Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana, još 2007. godine.

Prema tadžikistanskom zakonu, ograničava se broj gostiju na vjenčanju, kao i broj janjaca koji smiju biti posluženi kao hrana na prijemu, a također je propisano da obitelji mladenaca moraju podijeliti troškove prijevoza.

Kazne za one koji taj zakon krše su ogromne i iznose od 25.500 do 48 tisuća kuna. Za usporedbu prosječna plaća učitelja u Tadžikistanu iznosi 960 kuna.