Visoke pete ženama daju moć

Visoke pete ženama daju moć
Nije ništa neuobičajeno da žena kad zna da ima važan dan na poslu, sastanak ili intervju "uskoči" u svoje cipele s visokim potpeticama. Tražeći pojačanje samopouzdanja, neke žene osjećaju da su upravo visoke pete te koje će im dati "vjetar u leđa" koji im je potreban u tom trenutku. Iako znamo da štikle nisu dobre za našu kralježnicu (pogeldajte samo jadnu Victoriu Beckham), to nas neće zaustaviti, piše zena.hr.

"Biste li prestali nositi visoke potpetice kad bi vam one uzrokovale bol?" To je pitanje koje popularni portal The Grindstone postavio ženama koje koriste potpetice kao izvor snage i moći. A u nedavnom članku New York Timesa, jedan poslovna žena koja radi na Mannhattanu izjavila je: "Niske cipele su za gubitnice (...) Ako žena ne može nositi visoke potpetice rade u New Yorku izjavio je: ". Stanovi su za quitters [...] Ako žena ne može nositi potpetice, može li ona stvarno voditi zemlju?"

U anketi istog portala žene diljem Amerike bile su manje fanatične što se tiče njihove veze s visokim petama. 45 posto žena odgovorilo da bi ih prestale nositi ako bi im potpetice uzrokovale bol, a još 38 posto kazalo je da bi ih nosile samo kada bi to "baš morale". No 16 posto žena složilo se s njujorškom poslovnom ženom, tvrdeći da bi nosile potpetice čak i da ih ubijaju, jer "moć je sve!".

Vječna debata

Visoke pete i posao već su dugo predmetom rasprava. Koliko je visoko previsoko za pete na radnom mjestu? Osjećate li se vi moćnije kada obujete svoje omiljene potpetice? Imate li osjećaj da drugi smatraju da ste moćnije? I, koji je najbolji način "hendlovanja" peta kad znate da vas čeka cijeli dan u njima - balerinke po putu i onda zamjena cipela prije ulaska u firmu?

U današnje vrijeme možda zvuči čudno da bi jedna tako naizgled površna stvar kao visoke pete mogla imati bilo kakav utjecaj na status na poslu. I dok se neku ne mogu odlučiti osnažuju li ili objektiviziraju visoke pete, drugi vjeruju da vam to što ste viši daje prednost na poslu. I to se može odraziti i na vašoj plaći!

Visina i novac

Prema jednom istraživanju, visoki ljudi zarađuju više od nižih. Na radnom mjestu „svaki inč visine (op.a. 1 inč = 2.54 cm) znači 789 dolara ekstra u godini, čak i kada se spol, težina i dob uzmu u obzir." Što znači da dodatnih šest inčeva (15 cm) znači 4,734 dolara ekstra u godišnjem prihodu. Tako je to u Americi, a stručnjaci tvrde da je slično i u ostatku svijeta.

Što vi kažete na to? Je li Carrie imala pravo kada je od jutra do sutra trčkarala u vrtoglavo visokim potpeticama?