Vagina je dio ženske duše

Kada je 1991. napisala "Mit o ljepoti" (Beauty Myth) imala je samo 27 godina, upravo je bila upisala doktorat i nije htjela graditi karijeru na polju feminističkog kriticizma.

Međutim, uspjeh te knjige i pažnja koju je izazvala učinio je od Wolfe važnu kulturnu osobnost - dijelom pop akademika, dijelom gurua a dijelom aktivistkinju za građanska prava (prošle godine je uhićena na prosvjedima potpore occupy Wall Street pokretu).

"Vagina" je već privukla dosta pažnje i to ne samo zbog naslova - iako autorica kaže da je "ta riječ ili toliko tabu ili okružena negativnim konotacijama ili je umotana u sram ili je previše 'medikalizirana', pa je važno da je 'uzmemo natrag '".

Knjiga je dijelom dnevnik, dijelom historija kulture a dijelom znanstveno putovanje kroz žensku seksualnost - neka vrsta inteligentnog priručnika za seks - čiji najbolji dijelovi rasvjetljavaju kako malo žene znaju o vlastitoj anatomiji.

"Vagina" je misija da se žensko seksualno zadovoljstvo oslobodi tisućljećima nakupljanog kulturnog prtljaga smještanjem u svijet znanstvenih činjenica. Sve je počelo s problemom u Naomin seksualnom životu. Otkrila je da se kvaliteta njenih orgazama iznenada promijenio - od "transcedentnog iskustva punog svjetlosti i boje" do nečeg tupog i beživotnog.

Otišla je na pregled kod "čovjeka zaduženog za živce u karlici" i dobila dijagnozu: blagi oblik "rascijepljene kralježnice" - kralježnica je izašla iz svog ležišta i pritiskala je jednu granu karličnog nerva.

On joj je objasnio znanost koja stoji iza orgazma: impulsi iz karličnog nerva putuju do "ženskog mozga". Naomi je to kasnije opisala kao sustav u kojemu su "genitalije povezane s donjim dijelom kičmene moždine koja se potom povezuje s mozgom". To objašnjava nedostatak i fizičke i psihološke reakcije na orgazam.

"Skoro da sam pala sa stolice od ushićenja", kazala je Wolf. "To objašnjava razliku između vaginalnih i klitoralnih orgazama? Neuronske mreže?! Ni kultura, ni odrastanje, ni patrijarhat, ni feminizam, ni Freud? "

Nakon operacije na kičmi, izliječen je i Naomin seksualni život.

Mnogima ovo neće zvučati kao neko otkriće, ne zato što je "otkrivanje tople vode" već zato što danas svake druge nedjelje izlazi knjiga o različitim ljudskim stanjima i ponašanjima - ljubav / sreća / ljutnja / ovisnost - koja su povezana s kemijom mozga ili neuronskim mrežama . Suština života kao da bi mogla da se svede na - neuronauku.

Wolf kaže da je njena misija pisanja knjige bila da se "odbaci dodatni sloj stida, neznanja, zbunjenosti i krivljenja sebe za stvari za koje su krive evolucija ili anatomija". Pošto su feministi i anti-feministi toliko vremena proveli baveći se ženskim orgazmom, bilo je od koristi da se vratimo osnovama fiziologije.

"Freud nije bio u pravu i Shere Hite nije imala cijelu sliku u glavi a feministkinje -70-ih su vodile bitku da klitorisu daju prioritet nad vaginom što je, zapravo, besmisleno jer svaka žena je drugačije 'umrežena'", kaže Wolf. "Što nas tome nisu naučili u 8. razredu? Nitko nam nije rekao ništa o složenosti živčanog sustava i vezi između kralježnice i mozga. To je bilo potpuno novo za mene. Promijenilo je moje viđenje toga kako smo 'sastavljeni' kao jedinke ".

Dio Naominog istraživanja tiče se različitih hormona i neurotransmitera aktiviranih u ženinom tijelu tijekom "uspješnog" seksualnog odnosa.

"Dopamin je najbolja feministička kemikalija ženskog mozga", piše Wolf dok oksitocin daje ženi "emotivnu nadmoć".

Vagina ne samo da koegzistira s mozgom, već je i dio ženske duše, zaključuje spisateljica. "Ženstvenost potječe iz te unutarnje električne mreže koja se proteže od zdjelice do mozga". (Slobodna Bosna)