Uske traperice više nisu in

traperice, traperice, moda, hlace, stražnjica, trik, traperice, savršena stražnjica
Međutim, kako piše Bloomberg, trend uskih traperica je na svom zalasku, a navodi se da žene, koliko god voljele skinny traperice, u jednakoj mjeri ih i preziru.

Još prije tri godine proizvođači odjeće pokušali su ugasiti trend skinny traperica plasirajući na tržište trapezice, no to nije upalio te su žene nastavile puniti garderobu uskim modelima traperica. Sada pak poznati Gap i luksuzna modna kuća Bloomingdale's ponovno pokušavaju popularizirati nešto ležernije stilove traperica. Tako je Gapov prijedlog novoga trenda elegantna trenirka uz koje se nose strukirane košuljice i bluzice.

Cilj promjene trenda i izbacivanja skinny traperica iz mode je navođenje žena na kupnju potpuno nove garderobe, a prema riječima Marshala Cohena, glavnog analitičara u NPD Group Inc, ovoga puta modnoj industriji to možda i pođe za rukom. Naime, prema riječima stručnjaka, žene žele odjeću koju mogu nositi kako na posao, tako i na jogu ili neku drugu aktivnost u slobodno vrijeme te se jednostavno ne žele presvlačiti pet puta na dan kako bi bile spremne za svaku prigodu. Osim toga, nakon godina i godina stiskanja u uskim trapericama žene od odjeće žele udobnost.

Još prošle godine na police dućana ulične mode počeli su sve češće stizati elegantniji i dotjeraniji modeli sportskih hlača, izrađeni kako od pamuka, tako i od svile za nešto elegantniji look. Gapovi najnoviji stilovi uključuju hlače nalik trenirki ukrašene zatvaračima te modele širokih i elegantnih capri hlača.


Novi modni trendovi, kada ih kupci prihvate, zapravo imaju za trgovce jako dobar učinak jer su žene prisiljene kupovati i nove cipele, košulje, jakne, torbe, nakit i slično. Naime upravo se to dogodilo sa skinny trapericama - kada su žene počele nositi modele uskih hlača, počele su više kupovati i niske čizme, poput bajkerskih modela, gležnjača i uggsica, jer one najbolje pristaju uz skinny traperice.

Popularizacijom nešto ležernijih i širih modela hlača prodavači odjeće se nadaju da će navesti žene da postojeću odjeću zamijene novom te da počnu kupovati strukirane bluze i košuljice koje znatno bolje pristaju hlačama ležernijeg kroja.

I dok je u posljednjih 12 mjeseci prodaja ženske odjeće u SAD-u porasla za jedan posto, iznoseći tako zaključno s lipnjem 116,2 milijarde dolara, prema NPD-u je prodaja ženskih hlača rasla dvostruko brže te iznosi 8,2 milijuna dolara, a po riječima Marshala Cohena, za taj rast uglavnom je zaslužan dolazak ležernih modela hlača.

Međutim veliko je pitanje jesu li žene doista spremne odreći se skinny traperica, odjevnog predmeta čija je popularnost poprilično zbunila brojne stručnjake za modu. Skinny traperice pojavile su se 1950-ih, kada se u njih uvukao Gene Autry. Mick Jagger i Rolling Stonesi reprizirali su ih desetak godina kasnije, a nakon toga su se hipiji pomamili za trapezicama, sve dok Sex Pistolsi i Ramonesi nisu popularizirali uske crne traperice među pankerima.

Na modnu scenu ponovno su došle 90-ih, kada su modni magazini počeli hvaliti pomalo dječački stajling i izgled Kate Moss. Skinny traperice te tajice koje izgledaju kao traperice napravile su pravi modni bum i do sada ih ništa nije uspjelo zamijeniti ni zasjeniti u jednakoj mjeri.

No u posljednje vrijeme prodaja traperica je poprilično opala, a zatečeni trgovci su počeli tražiti načine prilagodbe novim trendovima. Kratko vrijeme su totalni hit bile traperice u bojama, no i ta pomama je brže završila no što je počela. Prema riječima Marshala Cohena, po pitanju traperica nužne su neke inovacije i osmišljavanje novih, inače će prodaja i dalje stagnirati ili čak padati.

Tportal.hr