Upoznajte 18-godišnju djevojku iz BiH koja upravlja kamionom težine 7,5 tona

Džejni Velić

Jedina je djevojka koja je u Goraždu u posljednjih 30 godina polagala vozački ispit C kategorije. Ima tek 18 godina, a već upravlja kamionom čija težina dostiže i 7,5 tona.
"To me oduvijek zanimalo iako kažu da je vožnja kamiona muški posao, ja ne mislim tako. Nije bilo jednostavno, ali od djetinjstva želim voziti kamion. Uživam u vožnji i nikad nisam odustala od svojih snova. Sve se dogodilo spontano, prvo sam položila za B kategoriju i planiram ići dalje", kategorična je ova mlada djevojka.

Osim što je jedina djevojka koja zna upravljati kamionom, Džejna istovremeno pohađa i dvije srednje škole, piše klix.ba.

Trenutno je redovna učenica gimnazije i maturantica, a osim toga treći je razred Srednje stručne škole gdje se školuje za vozača motornih vozila, za kamion.
"Uskoro završavam obje škole, imat ću dvije diplome. Naravno planiram studirati, ali i usavršiti svoje znanje o kamionima mnogo veće težine. Želja mi je da jednog dana postanem profesionalna vozačica kamiona", priča Džejna.

Podrška obitelji je nesebična iako je, kaže, u početku roditelji i nisu najozbiljnije shvaćali.

"To se promijenilo kad su spoznali da moje želje nisu tek puka priča i da ja namjeravam to ostvariti. U 21. godini planiram polagati jer je to nemoguće sada prema propisima, a dotad ću naravno završiti fakultet. Nikad se ne zna što nas čeka u budućnosti, ovo je samo veliki plus za bilo čiju budućnost ne samo moju. BiH je puna predrasuda prema svemu i svačemu, ali to se polako mijenja", kaže Džejna.

Dodaje da jednostavno želi naučiti nešto novo i ispuniti svoje životne ciljeve.
"Mnogo mladi govore da u Bosni nema perspektive, ali ja mislim da neke stvari moraju krenuti od nas. Tako sam ja odlučila da to malo promijenim na svoj način. Želim završiti školu i pokazati da žene mogu također raditi i ono što drugi smatraju nemogućim", kaže Džejna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.