U Srbiji spol promijenilo više od 250 ljudi

Prošle godine obavljeno je sedam operacija promjene spola, koje su građanima Srbije dostupne po simboličnim cijenama, jer intervenciju ne plaćaju, već samo 'pokrivaju' troškove materijala.

Cijena promjene spola u Srbiji je višestruko manja, a kvaliteta nesporna, zbog čega je beogradski tim za transeksualnu kirurgiju sve popularniji u svijetu a na operacije stiže i sve više državljana iz zemalja bivše Jugoslavije.

'Najstariji pacijent koji je kod nas promijenio spol imao je gotovo 50 godina, ali se za tu operaciju u drugim zemljama odlučuju i stariji od njega', rekao je urolog Miroslav Đorđević, član beogradskog tima za transeksualnu kirurgiju.

Đorđević ističe da se dob promjene spola iz godine u godinu pomiče naniže, pa se psiholozima, psihijatrima i seksolozima javljaju sve mlađi ljudi.

'Promjeni spola u posljednje vrijeme pribjegava sve mlađa populacija između 18 i 30 godina. U razgovoru s njima vrlo često dolazimo do podatka da se oni od ranog djetinjstva osjećaju kao pripadnici onog drugog spola', precizirao je on, napomenuvši da se s tim zahvatom čeka da pacijent izađe iz puberteta.

U većini zemalja maloljetnicima nije dozvoljena promjena spola, a operaciju osobama mlađim od 18 godina odobravaju Španjolska, Australija, Nizozemska i Njemačka.

Đorđević kaže da je prije bilo više osoba koje su iz muškog 'prelazile' u ženski spol, no sada je situacija potpuno izjednačena.

'Prva faza promjene spola je odlazak kod psihijatra, a savjetovanja mogu potrajati i po nekoliko godina, sve dok liječnik ne utvrdi ima li pacijent uistinu poremećaj spolnog identiteta', objasnio je Đorđević.

Nakon toga slijedi hormonska terapija i tek na kraju operacija koja je kompliciranija kada ženske genitalije treba rekonstruirati u muške. Ona traje između pet i 10 sati, a Đorđević ističe da je ponekad potrebno obaviti i više zahvata.

Na 100.000 stanovnika od dvije do četiri osobe promjene spol. U SAD-u operacija košta od 15.000 do 50.000 dolara, dok u Srbiji, za državljane te zemlje stoji oko 500 eura. Za strance je ona četiri puta skuplja.

jutarnji.hr