U ovoj ulici u BiH živi najviše razvedenih muškaraca

ulica
"Ulica slomljenih srca" popularniji je naziv od službenog Dujke Komljenovića. Razlog je taj što ovdje živi blizu 40 razvedenih muškaraca.

Razvedeni muškarci iz ove ulice jednom godišnje organiziraju zajedničko okupljanje. Kažu da nisu ponosni na broj razvoda, ali jesu na to što je veliki broj njih stupio u nove brakove iz kojih su stekli stotinu potomaka.

Razvedeni iz ove ulice neće pred kamere ali hoće članovi njihovih obitelji i susjedi čiji su brakovi bili uspješni.

"Nitko nikoga neće da trpi. Slobodno mogu reći za sitnicu se razvode jer imam sina koji je razveden. Živio je u braku godinu dana i razveli su se, a imaju dvoje djece. Sigurna sam da malo tko hoće da trpi sitnicu", smatra Biljana Petrušić, iz Banja Luke.

"Ne radi se, plaće nema. Ne može se voljeti nitko ako nemaš dinara i nemaš od čega živjeti", tvrdi Rajko Štrkić, prenosi N1.

Po broju razvoda Banja Luka je rekorder u Bosni i Hercegovini. Podaci Zavoda za statistiku kažu da je samo u 2016. godini okončano 294 braka. Podaci iz Popisa kažu da u gradu na Vrbasu živi 7.240 razvedenih, od čega je blizu 4.300 žena, dok je muškaraca blizu tri tisuće.

"Od alkoholizma, nasilja u obitelji ili je u pitanju nezaposlenost, odnosno smanjen ekonomski status. Nekada zna biti i razlog miješanje primarnih obitelji supružnika. Do razloga koji se tiči njihovih očekivanja uglavnom ljudi su razočarani jer su bračnu zajednicu zamišljali na sasvim jedan drugi način", objašnjava Radmila Dašić, Centar za socijalni rad Banja Luka.

Broj razvoda u cijeloj Bosni I Hercegovini je konstantno u porastu. Podaci popisa iz '91. kažu da je na 1.000 brakova bilo 20 razvoda, dok popis iz 2013. pokazuje da svaki deseti brak nije uspješan, te da od 1.000 brakova 100 ne uspije. Danas u BiH živi više od 100.000 razvedenih.