U Njemačkoj nije sve 'med i mlijeko'

putnik
Obećali su mi med i mlijeko, 2100 eura plaće, a na kraju su mi napravili nešto sramotno, pojadao se Hrvat na radu u Njemačkoj.
Tvrtka, koja je nekim svojim ranijim postupcima već došla na zao glas pruža usluge čišćenja nizu velikih hotela u Njemačkoj. Radnici su uglavnom iz Hrvatske, BiH, Srbije i Bugarske...

On i supruga živjeli su u okolici Stuttgarta da bi se preselili u München kako bi radili kao sobari, ispričao je svoju priču portalu Net.hr.
Obećana im je satnica od 10,30 eura bruto, smještaj za 450 eura mjesečno po krevetu, što im se kao akontacija odbija od plaće, radno vrijeme od 8 do 14.30, plaćeni prekovremeni sati... Ukratko, med i mlijeko, pomislio je.

Počeli su raditi polovicom veljače. Bilo ih je petnaestak u jednoj kući, po pet-šest u jednoj sobi. Za taj luksuz su njemu i supruzi od prve plaće odbili 900 eura za prva dva mjeseca. Loše brojke slijedile su jedna drugu.

Ugovorom su bili obvezani na 169 radnih sati mjesečno uz plaću od 1740 eura bruto. Računali su da bi im zajedno svakoga mjeseca trebalo ostati 1200 eura. No, ubrzo se pokazalo da radno vrijeme traje dok se ne završi posao. A kada bi pospremili 'svoje' sobe, morali su pomagati drugima. A to im se nije računalo u prekovremene.
Potom su počeli pritisci šefice J.Ž.. Njegova se supruga čak fizički sukobila s njom nakon jednog prigovora. A onda je s prvom plaćom uslijedio šok: Od zarađenih 1000 eura bruto na isplatnoj listi stajalo je da su oni dužni tvrtki više od 100 eura, zbog cijene smještaja.

Sljedeći mjesec, u kojem su nabijali prekovremene i imali samo jedan slobodan dan tjedno, njemu je bilo isplaćeno 300 eura. Ovaj put zbog pogreške u sustavu. Supruga je pak dobila otkaz zbog onog napada na šeficu. Onda je otkriveno da mu tvrtka uopće nije uplaćivala doprinose, mada mu je redovno od plaće odbijano za zdravstveno i mirovinsko.

Zadnji mjesec rada u toj tvrtki, prije nego što je dobio otkaz, isplaćeno mu je 400 eura mada je svakodnevno radio od jutra do mraka. Onda je shvatio da zbog toga nije ni morao odlaziti iz Hrvatske, piše Net.hr.