U brak pod prisilom: Mlade djevojke udaju se po želji roditelja

Istraživanje koje je u Njemačkoj provelo Savezno ministarstvo pokazalo je da sve više mladih djevojaka pod prisilom roditelja stupa u brak, a među onima koji pod prisilom ulaze u brak je i oko sedam posto mladića.

Rezultati pokazuju kako je većina djevojaka stranog porijekla - oko 32 posto rođeno je u Njemačkoj, 23 posto u Turskoj, osam posto u Srbiji, Crnoj Gori ili na Kosovu, a manji broj ih je rođen u Iraku, Afganistanu, Siriji, Maroku i Albaniji.

Istraživanje pod nazivom "Prisilni brakovi u Njemačkoj" nastalo je na osnovu istraživanja u više stotina prihvatilišta i savjetovališta za prisilno udane (ili oženjene) ili one kojima neposredno prijeti prisilno sklapanje braka.

Fizičko nasilje

Djevojke koje se u Njemačkoj pod prisilom udaju su u 30 posto slučajeva mlađe od 17 godina.

Više od polovice onih koje se za pomoć obraćaju ustanovama i koje su jedino i mogle biti obuhvaćene studijom, navelo je da su bile žrtve fizičkog nasilja, a u oko 30 posto slučajeva im se prijetilo i oružjem.

Za potrebe studije anketirano je 3.443 žrtava u 830 savjetovališta i prihvatilišta.

Njemačka je 2010. godine donijela propis po kojem je prisilni brak "samostalno kazneno djelo". Pravnici su tada izrazili očekivanje da će novi zakon imati i "funkciju zastrašivanja" te da će "obiteljima na koje se odnosi, postati jasno da njemački pravni sistem ne tolerira roditeljske propise vezane za izbor bračnog partnera".

Izvor: javno.hr