U 2012. u KB-u Mostar rodilo 9 maloljetnica

Sve je više maloljetnih majki, a u prošloj godini u KB-u Mostar najmlađa trudnica imala je 16 godina. Prošle godine zabilježeno je ukupno 9 maloljetničkih trudnoća, dok su od početka ove godine zabilježene dvije. Nedovoljna edukacija među tinejdžerima jedan je od glavnih razloga zbog kojeg dolazi do velikog broja trudnica mlađih od 18 godina.

Nedovoljna edukacija

- Devet trudnoća maloljetnica od 1700 ukupno zabilježeno je u KB-u Mostar u protekloj godini. Nema nekog pretjeranog porasta, ali niti pada maloljetničkih trudnoća, no one predstavljaju problem, kazala je dr. med. Vajdana Tomić, pročelnica Odjela za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Mostar, koja ističe kako za sve ginekologe maloljetnička trudnoća predstavlja velik problem upravo zbog njezinog rizika. Od početka ove godine zabilježe su još dvije trudnoće.

Maloljetne trudnice većinom su neudane djevojke koje imaju dodatnih materijalnih problema te još k tome jako rano stupaju u spolne odnose, pa zbog toga rode jako rano.
- Edukacija je nedovoljna i o njoj nitko pretjerano ne brine zbog brojnih problema koji vladaju u našem gradu, ali smatram kako bi se prvo roditelji, a zatim i svi ostali trebali više potruditi educirati djecu kako bi se ovaj problem smanjio, kazala je Tomić.
Naime, kako društvo ne ulaže dovoljno u edukaciju, tako se i u školama jako malo razgovara o ovom problemu. Uzme li se u obzir najmlađa trudnica u KB-u Mostar koja je pri porođaju imala samo 16 godina, sve je jasnije koliko mladi nedovoljno vode brigu o svom zdravlju, ali i o problemima koji mogu nastati.

- Mi problem prvo moramo analizirati, a zatim učiniti sve što možemo kako bismo taj problem riješili, no situacija je takva kakva jest, a edukacije, nažalost, nema, kazala je Tomić, navodeći kako problemi ne nestaju prilikom poroda kod maloljetnica, nego da tek tada problemi postaju još veći po same majke. Država im ne daje nikakvu pomoć, a nerijetko su ostavljene same jer ih često napuste i sami roditelji.

Pobačaji

Poznato je i kako se neke od njih odluče na pobačaj, i to većinom u privatnim poliklinikama iako to nije zakonom dopušteno.
- Mi ne vršimo pobačaj već 20 godina, no vjerujem kako toga ima u privatnim poliklinikama, no sve se to već dugi niz godina pokušava zataškati, kazala je Tomić.
No ima i slučajeva u kojima se djecu daje na posvajanje u određena prihvatilišta koja se bave tom vrstom problema.
- Tinejdžeri nisu svjesni samog problema ranog stupanja u spolne odnosne, odnosno nisu svjesni svih neželjenih posljedica, ne samo trudnoće do koje može doći, nego i brojnih spolnih bolesti koje nastaju i koje se, nažalost, kod tinejdžerki pojavljuju jako rano i koje su u Mostaru velik problem, kazala je Tomić apelirajući na društvo, roditelje, medije te brojne ostale organizacije i ustanove koje bi trebale podignuti svijest o ovom problemu.

Dnevni list