Tri stvari koje potope većinu brakova

brak, muškarci, žene, tajne, muškarci, žene, visina, muškarci, stvari, priznanje

Zašto se dugogodišnji parovi koji naoko nemaju ni najmanjeg razloga za razvod ipak rastanu? Obilaze psihologe, savjetuju se s prijateljima i veza opet pukne. Stručnjaci za međuljudske odnose već duže znaju da ovakvi parovi rade najmanje tri krive stvari, piše Jutarnji list.

1. Bračni savjetnici imaju 50 posto šansi da vas krivo procjene.
Teško da će netko izvana, pa bili to i bliski članovi obitelji ili prijatelji, odgonetnuti koliko valja ili ne valja nečiji brak, ustvrdio je Robert W. Levenson sa Sveučilišta California u Berkelyeju, koji se već godinama bavi proučavanjem 'starenja emocija'. U svom testu odabrao je sretne i nesretne bračne parove, snimio njihove razgovore kamerom, a onda je 200-tinjak stručnjaka (bračni savjetnici, istraživači veza i svećenici) gledajući snimke moralo pogoditi kome među njima i dalje cvjetaju ruže. U procjeni su griješili čak 50 posto.

Pa tko onda može procijeniti je li veza koju dijelimo s partnerom valjana ili nije (osim nas samih)? Možda tek – skener.

2. Rutina uništava brak
Tim psihologa, s kalifornijskog sveučilišta, na čelu s Biancom Acevedo odlučio je utvrditi kako izgleda dugotrajna ljubav na skeneru (MRi). Odabrali su 17 zadovoljnih muškaraca i žena koji su u braku 21 i više godina. Prikopčali su ih na MRi te im, između ostalog, pokazivali fotografiju njihovih partnera.
Vidjevši sliku voljenih, svima redom se 'upalio' dio mozga koji se inače povezuje s emocijama poput motivacije i nagrade, a koji se aktivira i kod osoba koje su se tek zaljubile. No, razlika je to što oni koji su dugo zajedno razvijaju posebnu vrstu bliskosti, a to se ponovno vidi po reakcijama njihova mozga. Ovi parovi s godinama su naprosto uspjeli ostati povezani, bilo tako što su nešto zajedno radili ili naprosto zato što ni u kojem trenutku nisu dopustili da se njihova intimna veza pretvori u 'ono oko čega se više ne moramo truditi'. A upravo u tu zamku padaju nesretniji parovi koje zarobi rutina.

Zašto je ta naizgled bezazlena rutina tako opasna za bračne parove? Istraživači sa Sveučilišta Stony Brook u New Yorku ustvrdili su da se parovima koji svako toliko rade nešto novo (znači ne svaki dan, jer previše avantura i eksperimentiranja ima negativni učinak) povećava razina dopamina u mozgu, a osjećaj je sličan ugodnom osjećaju zaljubljenosti. Naravno, koliko god ljubav bila kemija, ne možemo je umjetno proizvesti pa ako par nema volje za uvođenjem zajedničkih aktivnosti, kao što je obilazak muzeja koji žele vidjeti već godinama, ili kuhanje jela koje nikada prije nisu pripremili, tada im razbijanje rutine neće mnogo pomoći.

3. Nesretniji parovi misle da strast mora splasnuti
Istraživanje Bianca Acevedo dodatno je pokazalo kako strast ne mora nestati s godinama jer je čak 40 posto ispitanika dijelilo istu strast kao i parovi na početku veze.

jutarnji list