Tri načina da vezu sačuvate od ljubomore

ljubomora
Koliko, kada i kako ćemo biti ljubomorni, određuju mnogi i individualni i kulturološki faktori. I muškarci i žene podjednako su ljubomorni ali različito izražavaju osjećaje, piše Blic.

Muškarci su skloniji negiranju ljubomore, ali je burnije izražavaju, a žene ne kriju ljubomoru i reagiraju na prvu loptu.

'Svatko od nas ima sklonost ka stvaranju idealne slike svog partnera i to mnogo prije pravog upoznavanja. A onda, kada osoba koju volimo iznevjeri naša očekivanja jer se ne ponaša u skladu s onim što smo zamislili, postajemo tužni, uvrijeđeni, razočarani i na kraju ljubomorni – kaže Ana Knežević, psiholog. 'U ljubavi nikad niste sigurni. Morate vjerovati svojim odlukama i svom partneru' nadodaje.

Evo tri načina kako možete sačuvati vezu od ljubomore:

Vjera u sebe i u partnera
Ako nemate povjerenja u partnera i često ga provjeravate vrlo je vjerojatno da će vas prevariti ili ostaviti. Nepovjerenjem se voljena osoba tjera. Razmišljati bez bez prestanka o tome da li će vas netko prevariti ili ne, pogubno je za vezu.
U ljubavi ne možete igrati na sigurno jer uvijek postoji rizik da ćete biti prevareni što znači da morate naučiti da vjerovati u svoje odluke, ali i u svog partnera. Morate biti sigurni da ćete biti voljeni i da ćete biti dovoljno snažni da rješavate probleme koji vam se nađu na putu. Ako vas neko i povrijedi, nemate izbora osim suočiti se s tim i krenuti dalje. Ako ne možete sami, uvijek možete zatražiti pomoć stručnjaka.

Bez paranoje
Na početku veze može se dogoditi da snažne emocije kod partnera izazovu izjave kao što je 'ne mogu bez tebe' ili 'moja si i ničija'. To može nekome laskati ali može prerasti i u opsesiju.
'Stabilnost veze ovisi od povjerenja u partnera, našeg samopouzdanja i samopoštovanja. Opsesivne i uznemiravajuće misli vjerojatno su odraz nesigurnosti i smanjenog samopoštovanja. Bilo bi poželjno da ne 'vrtite' svakojake filmove u glavi već da otvoreno razgovarate s partnerom. Recite mu što vam smeta, objasnite zašto sumnjate u njegovu/njezinu vjernost. Možda problem uopće nije u partnerovom ponašanju nego u vašoj reakciji' savjetuje psihologica Ana Knežević.

Stanite na loptu
Kada osjetite ljubomoru, zastanite na trenutak. Razmislite da li ispravno reagirate ili pretjerujete.
Ako ste ljubomorni zbog lošeg iskustva iz prethodne veze i strahujete da bi se to moglo ponoviti, sjetite se što je bilo loše u prethodnoj vezi i usporedite to sa sadašnjom. Vjerojatno se uopće ne morate brinuti i vjerojatno se vaš sadašnji partner razlikuje od bivšeg, a i vaš odnos.