'Totalne seksoholičarke' i 'ultimativne drolje'

Od nešto više od 1,1 milijuna aktivnih korisnika Facebooka u Hrvatskoj, njih 276.220 u dobi je između 13 i 17 godina. To ne bi bilo čudno, osim što na Faceu u toj dobi ima 25.000 djece više nego što ih po statistici ima u cijeloj Hrvatskoj!

Minimalna dob za kreiranje Facebook profila je 13 godina. No, ne postoji nikakav sustav kvalitetne kontrole, pa je dovoljno da dijete bilo koje dobi slaže datum rođenja i da bez problema napravi profil, piše Jutarnji list. Prema podacima Interaktivnog studija, agencije za promociju na društvenim mrežama, zanimljivo je da na Faceau ima 25.000 djece od 13 do 17 godina više nego što ih, prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u toj dobnoj skupini ima u cijeloj Hrvatskoj!

Da je Facebook pun korisnika mlađih od 13 godina, pokazuju i analize interesa i grupa koje u osobnim podacima navode korisnici: najviše 'obožavatelja' imaju stranice poput "svi mi koji volimo kad smo sami kod kuće", "o neeeeeeeeeeee, sutra škola!!!!!", "da, jesam, ok, da, hoću, da, da, može, ajde BOK MAMA!" i "bomba+škola=puno sretne djece".

'Deset ispod nule napolju, a skinula bih svoju košulju'


No, puno više zabrinjava podatak da su među najmlađim korisnicima Facebooka najpopularniji pojmovi seks i alkohol, a te pojmove navodi čak dvostruko više djevojčica nego dječaka! Tako 12-godišnja Maja na svom profilu objavljuje stihove srpske folk pjevačice Radmile Manojlović: "Deset ispod nule napolju, a skinula bih svoju košulju. Svima zima, meni leto je kada sam uz tebe".

Maja na profil fotografiji pozira u majici dubokog dekoltea, s napućenim usna premazanim debelim ružičastim sjajilom. U njenim albumima ima još golišavih fotografija, a na nekima Maja i njezine tri prijateljice iz razreda leže na krevetu odjevene tek u gaćice i grudnjake.

Kompliment: 'Totalne seksoholičarke' i 'ultimativne drolje'


Na stotine je sličnih primjera: 14-godišnjoj Tamari kolege iz razreda komentiraju fotografije i ostavljaju komentare da je "totalna seksoholičarka" ili "ultimativna drolja", a ona ispod jedne fotografije komentira kako se ne sjeća tko je spavao u njenom krevetu. Najveće oduševljenje prijatelja izazvala je fotografijama francuskih poljubaca sebe i koju godinu starije prijateljice.

"Facebook profil danas je nešto što mora imati svako dijete koje drži do sebe. Mislim da nisam premlada za Facebook, ima i mnogo mlađih", ozbiljno je objasnila sugovornica Jutarnjeg lista, 11-godišnja Ana. Ona također objavljuje fotografije u seksi pozama, a stavila je čak i neke privatne fotografije svojih roditelja na plaži!

Djeca nisu odgovorna, ona su kolateralni taoci vremena u kojima živimo. Mi sada glavninu energije investiramo u popravak fasade, a potpuno zanemarujemo klimavost temelja prevladavjućeg sustava vrijednosti", objašnjava psihologinja Jasminka Jelčić, članica Mreže za razvoj i kreativnost (MRAK).

Facebook je tempirana bomba za djecu


"Facebook sam po sebi nije nikakva opasnost, ali može postati tempirana bomba kad na njemu aktivno sudjeluje netko od, primjerice, 12 godina. U toj dobi teško je samostalno odrediti granice, a sve je dostupno", kaže psihologinja.

Društvo u kojem je gotovo svako područje života seksualizirano i banalizirano stvorili su odrasli, ali direktan utjecaj takvog svijeta nije mogao zaobići ni djecu. Otuda takvo ponašanje djece, ali i stav roditelja koji su spremni tolerirati djeci ponašanja kakva su donedavno smatrana u najmanju ruku neprimjerenima, zaključuje Jutarnji.