Top 10 najskandaloznijih žena u povijesti

Ljubavna afera, neki pijani ispad ili seks s predsjednikom i eto ih na naslovnicama. Raznim internetskim stranicama kruži top lista upravo takvih primjera, piše index.hr.

1. Kleopatra VII.

Kleopatra je bila jedna od prvih moćnih političarki. Iako je bila egipatska kraljica, preci su joj grčki Ptolemejevići, a vladala je uz svog brata, koji joj je ujedno bio i muž. Bila je prilično poduzetna, pa je naučila egipatski i proglasila se reinkarnacijom božice Izide. Nakon što je 44. g. pr.Kr ubijen Julije Cezar, sklopila je savez s Markom Antonijem, s kojim je bila i u ljubavnoj vezi, koja je zasjenila sve posljedice njihove političke suradnje. Kao notorna zavodnica, osvojila je gotovo sve političke moćnike tog vremena, koji su zbog njene navodne ljepote, inteligencije i šarma često trpili posljedice u obliku nepovjerenja od strane svojih suradnika.

2. Lady Godiva

Lady Godiva je bila udana za pohlepnog i proždrljivog baruna od Coventrya, poznatog po nemilosrdnom oporezivanju građana, čijim je novcem financirao svoj hedonizam. Bila je pomalo drska i od muža je zahtijevala da stanovnicima tog gradića ukine ili barem smanji porez, što je on uporno odbijao. Konačno su postigli dogovor: porez će biti ukinut ako gola projaše selom. Nije točno poznato je li bila doslovno gola, no umjetnici su je uvijek prikazivali bez odjeće, pokrivenu samo uvojcima svoje duge kose. Ljubomorni je barun građanima naredio da zatvore sve prozore, kako je ne bi gledali dok prolazi. Naredbu su poslušali svi osim jednog muškarca, koji je golu plemkinju špijunirao kroz rupu izbušenu u prozoru. Kako kaže priča, zvao se Tom (tako je nastala poznata fraza "Peeping Tom"), a svoj je grijeh platio vidom. Nakon njene male avanture, barun je održao obećanje i ukinuo porez.

3. Ivana Orleanska

Ivana Orleanska je francuska ratnica iz 15. stoljeća, poznata po neustrašivoj borbi za oslobođenje Francuske od engleske vladavine. Tvrdila je da joj je sam Bog poslao vizije s uputama kako doći do pobjede. Kad ju je Karlo VII. poslao u opsadu Orleansa, imala je samo 19 godina. Čim je stigla počela je kritizirati zastarjelu vojnu taktiku, predstavila im svoje planove i skršila opsadu za samo devet dana. Nakon Orleansa, francuze je povela u još nekoliko brzih pobjeda, što je Karlu VII. omogućilo da se konačno okruni za kralja. Britanci su je proglasili vješticom i spalili na kolcu. Nepravda je ispravljena nakon 25 godina, kad ju je papa Kalist III. proglasio mučenicom. Godine 1920. je i kanonizirana.

4. Ma Barker

Ovo je tipičan primjer kako napuhana priča može zasjeniti činjenice. Prema pisanju tadašnjih medija, a pogotovo prema riječima J. Edgara Hoovera, Ma Barker je bila opasna luđakinja koja je od 1931. do 1935. organizirala oko stotinu pljački banaka, otmica i ubojstava. U siječnju 1935., FBI je uhvatio pripadnika Barkeričine bande, pomoću kojeg su otkrili gdje se Ma i Fred Barker skrivaju. Osam dana kasnije, kuća je bila opkoljena. Naređeno im je da se predaju, što su odbili, pa umjesto toga opalili rafal po okupljenim agentima. Svjedoci i sudionici se slažu da je napucavanje trajalo nekoliko sati. Ma i Fred su poginuli, a njen je leš navodno pronađen sa strojnicom u rukama. Vlada je njihova tijela iskoristila za promociju "učinkovitog" FBI-a i kao primjer ostalim kriminalcima. Ipak, kasnije je dokazano da Ma Barker nije sudjelovala ni u kakvim krimilanim aktivnostima, pa se pretpostavlja da su joj agenti FBI-a strojnicu podmetnuli nakon što je ubijena.

5. Bonnie Parker (Bonnie i Clyde)

Kad se Bonnie pridružila svom ljubavnicu Clyde Barrowu, imala je samo 21 godinu. Tri su godine zajedno divljali, pljačkali i ubijali, a iako je bila žena nije nimalo zaostajala za Cyldeom. Opisivali su je kao agresivnu, drsku i seksi - baš kao Faye Dunaway iz popularnog filma iz 1967. Bonnie i Clyde se nisu zadovoljavali jednostavnim pljačkanjem, veselilo ih je nasilje. Procjenjuje se da su tijekom svojih kriminalnih avantura ubili najmanje devet policajaca i dvoje slučajnih prolaznika. Često su pozirali za fotografije, koje su redovito završavale na svim naslovnicama ranih tridesetih. Prema povjesničaru Jeffu Guinnu, Clyde bi bez Bonnie bio samo još jedan luđak s pištoljem, ako bi ga itko i primjetio. Njene seksi fotografije pomogle su da par ne ostane zapamćen samo po sitnim pljačkama i ubojstvima. Oboje su poginuli u konačnom obračunu s policijskim snagama Louisiane, 1934. godine.

6. Fawn Hall

Fawn Hall je bila tajnica poručnika Olivera Northa, s kojim je sudjelovala u raskrinkavanju skandala Iran-Contra, tajne prodaje oružja Iranu i financiranje pobunjenika iz Nikaragve. Hall su u zamjenu za svjedočenje pred Kongresom ponudili imunitet, pa je u ljeto 1989. pred kamerama CNN-a potvrdila priče o masovnom uništavanju dokumenata vezanih za skandal. U jednom dijelu opisuje kako je dokumente švercala i u donjem rublju, što je zainteresiralo Penthouse i Playboy, koji su joj odmah ponudili suradnju. Nakon kratke veze s glumcem Robom Loweom, Fawn se udala za rock promotora Dannya Sugermana i povukla iz javnosti.

7. Heidi Fleiss

Fleiss je poznatija kao "Hollywoodska madam", a prema podacima koji su iscurili u javnost popis njenih mušterija uključivao je zvučna imena iz svijeta medija, sporta i vlade. Iako je nikad nisu uspjeli osuditi za svodništvo, odležala je 37 mjeseci zbog neplaćanja poreza. Nakon što je izašla iz zatvora nakratko se povukla u osamu doma u pustinji, no u javnost se vratila 2010., kad se pojavila u popularnom showu "Celebrity Rehab". Priče kažu da je bila zaručena i za Dennisa Hofa, vlasnika zloglasnog "Moonlite Bunny Ranča", poznatog legalnog bordela.

8. Monica Lewinski

Nasmijana stažistica iz Bijele kuće uspješno je redefinirala pojam "seksualni odnos". Zaslužna je i za odlazak predsjednika Clintona, kao i ludovanje njegove tadašnje supruge Hilary, koja je za skandal optužila političku desnicu. Iako nije poricao bilo koji oblik veze s Lewinski, Clinton je jasno i glasno izjavio "Nisam imao seksualni odnos s tom ženom". Analizom je utvrđeno da na njenoj haljini postoje tragovi sperme, što je bio početak poluobziljne šale da oralni seks zapravo nije seks. Clinton je optužen za ometanje istrage, no nije svrgnut s položaja. Lewinski se nakratko okušala i kao TV voditeljica, ali nije dugo potrajalo.

9. Lindsay Lohan

Lohan je karijeru započela kao Disneyeva dječja zvijezda. Studio je zgrtao novac, a Lohan je ubrzo počela raditi i kao model. Pojavila se na tisućama naslovnica poznatih časopisa, u stotinama dobro plaćenih reklama i pozirala pred objektivima gotovo svih najpoznatijih svjetskih fotografa, koji su bili oduševljeni njenim nevinim izgledom. No, s godinama se Lohan pretvorila u predmet sprdnje i tračeva - postala je ovisna o kokainu i alkoholu, što joj je upropastilo karijeru s one strane bare i otjeralo i najzagriženije obožavatelje. Njen put prema dnu rezultirao je presudom kojom je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora, a svaka nova eskapada detaljno je popraćena slikama.

10. Rachel Uchitel

Rachel Uchitel vjerojatno poznajete kao ljubavnicu Tigera Woodsa. Detalji njihove afere procurili su u medije, nakon čega je sama Uchitel odlučila objaviti SMS poruke i ostale dokaze o njihovoj tajnoj vezi. Njezino je priznanje bilo uzrok svađe između Woodsa i njegove supruge, Elin, a zatim i njegove prometne nesreće, kad se, navodno pijan, zaletio u drvo u susjedovom dvorištu. Svijet je ostao šokiran Woodsovim ponašanjem, ali i njenom uvjerenošću da je njihova veza bila posebna i ozbiljna, te kako će Woods zbog nje napustiti ženu. U javnosti se prvi put pojavila nakon što je osvanula na fotografiji na kojoj u rukama drži sliku svog zaručnika Andya O'Gradya, koji je poginuo u napadu na Svjetski trgovački centar. Nakon što je "otkrivena", neko je vrijeme radila kao novinarka. Kao i Heidi Fleiss, pojavila se u showu "Celebrity rehab", gdje je govorila o svojoj ovisnosti o tabletama protiv bolova i ljubavi. Svoje je stanje opisala za The Daily Mail: "Umjesto utapanja tuge u alkoholu ili drogi, ovisnici o ljubavi skaču iz jedne loše veze u goru. Otkad sam ostala bez Andya, tražila sam muškarca za kojeg bih se mogla udati i s njim osnovati obitelj. Išla sam grlom u jagode, što mi se obilo o glavu."