Sve čari ljetnih ljubavnih avantura

Živogošće plaža
I sve djeluje ljepše i manje komplicirano. Upoznavanje muškaraca se čini tako laganim, a avanture se stvaraju same od sebe. Doduše, većinom su prolazne. No, zar nije i taj ljetni osjećaj kratkog vijeka?

Slika Kad razmišljam o prethodnim ljetima, bez obzira na dobro društvo, popularnu destinaciju, prelijepu plažu i odličnu zabavu, uvijek se prvo sjetim onih slatkih ljetnih avantura. I čim se prisjetim, na licu mi se pojavi osmijeh. Ljetne ljubavne priče su idealne. Traju dovoljno kratko da zagriju srce, a da se ipak ne uvuku previše pod kožu;Traju dovoljno kratko da sve upravo i ostane tako idealno, bez komplikacija, svađa i zavrzlama. Čisto uživanje i življenje u jednom ljubavnom trenutku.

I dok sad sjedim u Zagrebu, ne razmišljajući još o godišnjem odmoru (koji se čini tako dalekim), vratila mi se slika Maroja i mog ljetovanja prije par godina. Tako tipično galebarenje i ljetna ljubavna priča koja kao da je ispala iz ljubića ženskih časopisa.

Ja u Dubrovniku na ljetovanju sa svojim prijateljicama, a on vječni rekvizit na popularnoj plaži koji sparne dane provodi tražeći osvježenje - kako u moru tako i u pridošlim turistkinjama. Dok se pržim na plaži čitajući zadubljeno knjigu, osjećam kako me netko promatra. Skrivena iza šešira i velikih sunčanih naočala, neprimjetno podižem pogled i ugledam zgodnog frajera kako izravno gleda u mene. Igrajući po njegovim pravilima, upadljivo spuštam knjigu i podižem glavu u njegovom pravcu. Nije ustuknuo nego se zavodljivo smiješi. Pravi primjerak zgodnog galeba kojem je zavođenje svakodnevna ljetna rutina za ubijanje dosade. Nema veze, i meni je dosadno na plaži. Radnja knjige se i ne odvija baš napeto.

Nije mu dugo trebalo da priđe i pozove me na hladno piće u obližnji kafić. „Kako bi se malo makli sa sunca" - reče on čiji ten i nije baš vidio puno hlada. I dok pričamo, kemija između nas dvoje se ne može zanemariti. Ne znam je li to zbog mora, visokih temperatura, sunca i pretjeranog ne razmišljanja (jer mozak je ostavljen u vrućem i opustošenom Zagrebu), no ljeti se veoma brzo stvara opipljiva kemija zbog koje se tako lako upuštam u prolazne avanture.


Ostatak dana provodimo na plaži, kupamo se i hvatamo u moru, mažemo kremama za sunčanje, a tijekom večeri ispijamo koktele i plešemo na terasi kluba Lazareti. Maroje izgovara one tipične zavodničke fore i obećava skidanje zvijezda s neba (a zvijezde tako lijepo izgledaju s plaže), a ja sam tipična žena koja voli i vjeruje u te fraze. Zašto ne? Barem ljeti mogu prestati razmišljati, opustiti se i uživati u jednom trenutku za kojeg znam da nema budućnosti.

I upravo to je ono ključno kod ljetnih avantura - ostati unutar tih tjedan dana, vjerujući u sve izgovoreno, ali samo za vrijeme trajanja romanse. Ljubavne avanture su poput godišnjih odmora. Imaju svoj početak i kraj i uvijek ostanu u lijepom sjećanju koje prizivam tijekom stresnim radnih dana. Prolazne jesu, ali upravo zato su tako čarobne i posebne. S dodatkom mirisa borovine, šuma valova i romantičnog zvjezdanog neba. Kad mi ono počinje godišnji odmor?

 

Mija Dropuljić

budi.in