Sud je natjerao da se uda za silovatelja, pa se ubila

U Maroku je na snazi strog islamski kazneni zakon prema kojem silovatelj ima pravo oženiti se svojom žrtvom kako bi izbjegao suđenje za zločin.

Upravo je to pravo iskoristio i jedan muškarac koji je silovao 16-godišnju Amine Fiali, koju je sud zatim prisilio da se uda za svog silovatelja. Maloljetnica je nedugo nakon toga popila otrov za štakore i ubila se, a njezin slučaj potaknuo je val nezadovoljstva među građanima koji traže izmjenu tog bizarnog zakona.

Naime, sudac može predložiti brak jedino ako se s tim slože žrtva i obje obitelji, a obitelj žrtve često forsira takvu odluku jer inače djevojka koja je silovana ne može naći muža.

Pokrenute su brojne peticije putem raznih društvenih mreža i e-mail poruka u kojima građani Maroka traže promjene. Nezadovoljstvo građana podupire i činjenica da žrtve silovanja moraju imati izrazito čvrste dokaze da su napadnute, jer će u protivnom biti optužene za razvratnost.

Strani mediji ujedno pišu da se Amina majci tijekom pet mjeseci braka stalno žalila da je suprug tuče, no kako nitko nije reagirao na vrijeme te je slučaj počeo i završio tragično.

Danas.hr