Što žene žele? Bogato se udati!

Dr. Catherine Hakim s London School of Economisc tvrdi da je ideja o ženi koja ne želi biti financijski ovisna o muškarcu čisti mit, a sve više ih se odlučuje udati na isti način kao 1940-ih. Zbog novca i sigurnosti, a ne zbog ljubavi. Ili barem ne 'prvenstveno' zbog ljubavi. Ova tvrdnja u doba krize i recesije čak i ima nekog suludog smisla! A kad se samo prisjetimo Betty iz Mad Mena, moramo priznati da joj pomalo i zavidimo.

Široko promoviran cilj 'simetričnih obiteljskih uloga', s muškarcem i ženom koji dijele brigu o djetetu, kućanske poslove i zaradu, popularan je među visokoobrazovanom elitom. Ali to nije ono idealno što traže mnogi parovi, kaže doktorica u svom izvješću, koje je objavio Centre for Policy Studies.

Dr. Hakim kaže da mnoge žene nisu htjele 'priznati' da traže partnera koji više zarađuje. To su čak i tajile od muškaraca s kojima su izlazile. Postalo je nemoguće reći 'ne bi mi smetalo da sam kućanica'. 'To je toliko politički inkorektno da mnoge žene to ni ne žele priznati', izjavila je. Sasvim razumljivo, prisjetimo li se onih odijela s divovski širokim ramenima kakve je nosila Girl Power generacija 80-ih. Za njih je 'imati sve' značilo isto što i 'imati muda', nije im bilo ni na kraj pameti udavati se zbog novca, niti dopustiti nekome da im plati večeru.

U svom 52 stranice dugom izvješću doktorica kaže:'Ženska težnja da se udaju, ako mogu, za visokoobrazovanog muškarca s višim primanjima, postoji u većini europskih zemalja. Žene na taj način nastavljaju koristiti brak kao alternativu ili nadomjestak svojim karijerama.'

Studija je izašla nakon što je koalicija u Velikoj Britaniji objavila seriju mjera koje bi trebale smanjiti jaz između plaća muškaraca i žena jer i dalje na jednakim radnim mjestima žene zarađuju manje. Ipak, jaz u plaćama između oba spola je pao s oko 30% u 1970-ima na 10% danas. Sličan uzorak mogao se vidjeti u većem dijelu Europe, SAD-u i Australiji.

Dr. Hakim kritizira ideje Davida Camerona o kvotama koje će osigurati više žena na vodećim pozicijama u kompanijama. 'Muškarci dominiraju na čelnim pozicijama jer mnoge žene jednostavno ne žele duže karijere u biznisu', izjavila je. Nakon desetljeća jednakosti među spolovima, mnogim ženama je sada teško priznati da više žele biti kućanice nego imati vlastitu uspješnu karijeru, kao i da su samovoljno izabrale drugačije prioritete u životu, uključujući muškarca koji će se skrbiti o njima.

Dakako, odmah su se pojavile i reakcije onih žena koje to žele i onih koje ne žele. Što kažete - ljubav ili novac?

izvor: neon.com.hr