Što su sve mladenci u Hercegovini našli u kuvertama?

vjenčanje

Svi već znate odgovor na ono pitanje: Što hercegovački mladenci rade prve bračne noći? Otvaraju kuverte i broje marke, eure, kune…! Znate da je to svatovski običaj od prije 40-tak godina, znate da se u svatovima, negdje iza pola noći, uzvanici poredaju ispred stola mladenaca i jedan po jedan predaju mladencima kuvertu u kojoj se nalazi novac, zauzvrat čuju, ako nije velika gužva, dvoglasno: “Hvala!” uz zahalnicu sa slikom mladenaca, piše tomislavnews.com.

I skupi se tu u boljim i brojnijim svatovima i do 50 000 KM, a ima rekordera i preko 100 000 KM, tu, sigurni smo, uleti s velikim iznosom svekar ili punac samo da se sutra priča koliko su svatovi skupili. Briga mladenaca, neka se na bračnom krevetu vidi velika gomila! Počesto se događa da pozvani u svatove ( a dužnik-jer su mladenci bili njemu/njoj u svatovima ili će, moguće, biti, ili su rodbina…!) nisu u mogućnosti doći, pa dan dva prije odnesu kuvertu u kojoj je novac, ili ju pošalju po nekom svatu. Nekako se uvriježilo da u kuvertu običan svat stavi 100 KM, 50 Eura što je nešto manje ili 200 kuna…A priča se da je jedan svat stavio 100 kuna, a da nikada mladenci, unatoč istraživanju, nisu doznali tko je, šakljivo piše portal.

Uvijek su se mladenci darivali na svadbama, ali je prije pola stoljeća bio običaj da mlada dijeli dar i za to dobije novac, ne u kuverti, nego onako, da se vidi i da kum glasno vikne koliko je tko dao. Obično je dar bio neka ručna rađa, rukotvorina: pletene čarape, zovnica, bozavci, ručnik, košulja… kumovi se najviše darivali, ali i najviše su plaćali. Mnogi se sjećaju ili mogu ponegdje i pročitati o svatovskim običajima do 70-tih godina prošloga stoljeća, negdje se zadržali i dulje, pa nećemo sada o tomu. Zanimljivo je što sve danas mladenci, osim novca, dobiju u kuvertama, a pričaju mladenci ne otkrivajući imena zanimljivih darova (ako ih uopće znaju, jer takvi, vjerojatno, ne stavljaju ime na kuvertu). Video Player is loading. -Mi smo dobili ispunjen listić iz kladionice i poruku: “Ispunjavao sam s najboljom namjerom i najbolje što sam znao, čuvajte ovaj listić, pa ako sam promašio, želim da vi ne promašite, da vaš brak bude pun pogodak, a ako sam pogodio svakako je pun pogodak. Čestitam na pogotku!”- doznaje nse od jednog novopečenog bračnog para.

-Mi smo slično dobili: ispunjen listić binga i poruka: “Ako dobijete javite se da zajedno proslavimo, ako ne dobijete znate da onaj tko nema sreće u novcu ima u ljubavi, a vama je ljubav najvažnija!”- priča je drugih mladenaca.

Zanimljiva je poruka još jednog svata-darovatelja. On je darovao mladencima nezatvorenu kuvertu uz poruku:”Ako je kuverta prazna, ako u njoj nema 200 Eura , 4X50 koliko sam stavio, pogledajte oko sebe, sigurno su u toj gužvi negdje ispali, eto vidite ih na krevetu, sretno!” Mi smo nedavno na svadbi dobili dar za koji prije nismo čuli. U poruci na WhachAppu dobili smo fotografiju novčanice od 100 Eura i poruku: “Poslali ste mi sliku pozivnice na vaše vjenčanje u poruci na Whach App, pa ja ne znam kako vam drukčije uzvratit nego na isti način, čestitam i sretno!”