Štimac: Rijetko smo imali hlače na sebi, ali slike nisu izlazile van

Hrvatska, bazen, kupanje, žene, Vatreni, goli Vatreni, Igor Štimac, gole fotke, Vatreni, nogometaši, žene
pa im poručuju da se nemaju čega sramiti, da su se upravo zbog njih počele zanimati za Svjetsko prvenstvo u nogometu i da će odsad navijati za Hrvatsku.

Nije bilo zlonamjerno

- Dečki baš dobro izgledaju, bilo je prvo što sam pomislila kada sam vidjela te fotografije. Oduševio me Luka Modrić. Ne mislim da je objavljivanje fotografija naštetilo nogometašima i da je bilo zlonamjerno. Uostalom, počinje sezona godišnjih odmora i uskoro ćemo svi hodati polugoli - kaže komunikologinja Smiljana Leinert Novosel.

Ako je suditi po reakcijama čitatelja na internetskim portalima, oni ne dijele mišljenje komunikologinje. U komentarima su se obrušili na novinarsku profesiju i stali u bezrezervnu podršku vatrenima koji su upravo zbog objave fotografija snimljenih pokraj bazena do daljnjega odlučili bojkotirati medije. No, iako su se čitatelji u komentarima solidarizirali, upravo su tekstovi i fotogalerije gologuzih sportaša na internetskim portalima najčitaniji. I najgledaniji:

- To je licemjerno - govori Leinert Novosel.

- Prema tim se fotografijama odnosimo kao i prema horoskopu - s jedne smo strane protiv jer je to nešto što je glupo, a s druge strane rado zavirimo - kaže psihologinja Ljubica Uvodić Vranić čiji je stav da fotografije nije trebalo objaviti jer reprezentativci imaju pravo na svoju privatnost. A tu su i njihove obitelji.

Granica se mora poštovati - naglašava.

Sociolog Dragan Bagić smatra da je javnost reagirala negativno jer se objava fotografija može smatrati stvaranjem pritiska uoči važnih utakmica.

- Da nije u pitanju Svjetsko prvenstvo, vjerojatno javnost ne bi tako reagirala - kaže Bagić.

Zakopati ratne sjekire

Bi li reakcije bile iste da su na fotografijama obnažene reprezentativke, Bagić ne komentira, Uvodić Vranić kaže da smo svi svjesni da se na golotinju muškarca i žene ne gleda jednako, no da ona svakog čovjeka tretira kao osobu. Leinert Novosel govori pak da ovakva reakcija javnost i jest zato što se dogodilo nešto neočekivano - objavljene su fotografije golih muškaraca.

- Jedini problem koji je sada nastao jest sukob igrača i medija. Najvažnije je da hitno zakopaju ratne sjekire - naglašava S. Novosel.
Rijetko smo imali hlače, ali slike nisu izlazile van

Igor Štimac, bivši izbornik, ali i jedan od ključnih igrača iz vremena francuske bronce, također je komentirao fotografije nagih nogometaša.

- Puno se puta dogodilo da su pojedinci iz medija radili protiv pozitivnog ozračja u redovima reprezentacije, ali zbog toga su ispaštali svi. Tako je i sada. Kad je naša generacija u pitanju, mi smo rijetko imali hlače na sebi, ali slike nikada nisu izašle van. Dečki moraju voditi više računa kada ih i gdje skidaju - rekao je Štimac. I ne shvaćaju Ćorluka, Lovren i društvo koliko su napravili za promidžbu Hrvatske. Odlično izgledaju, o njihovim tijelima i impozantnim stražnjicama bruji cijeli svijet. Amerikanke su shvatile poruku.

- Sad znamo zbog čega svi vole ići u Hrvatsku - komentirala je jedna Amerikanka.

vecernji list