Sretni parovi peru suđe zajedno

muškarac žena
Znanstvenici su dokazali da dijeljenje kućanskih poslova blagotvorno utječe na veze, te da su parovi koji ravnopravno sudjeluju u održavanju kućanstva sretniji i zadovoljniji.

Novo istraživanje je pokazalo da nijedan od roditelja ne bi smio na sebe preuzeti više od 60 posto kućanskih poslova.

To bi značilo da tradicionalni obiteljski modeli, u kojem je žena domaćica, a muškarac hranitelj, rijetko kad rezultiraju sretnim brakom.

U takvom odnosu muškarac je pod pritiskom jer se osjeća dužnim opskrbiti obitelj svime što je potrebno, dok se žena ne osjeća ispunjeno jer ne pridonosi financijski.

Žena koja sjedi doma s djecom ranjivija je i osjetljivija, te se boji da će jednog dana ostati bez materijalne potpore od strane supruga.

Problematične su i obitelji u kojima je majka hraniteljica, a otac sjedi doma s djecom jer je muškarac onda nesretan i nezadovoljan, a žena je pod prevelikim stresom.

Ovo istraživanje Kanadske akademije nastavlja se na ono Britanskog ekonomskog i društvenog istraživačkog centra iz 2006. godine, koje je pokazalo da su žene sretnije unutar netradicionalnog obiteljskog uređenja.

U istraživanju je sudjelovalo 50.000 odraslih osoba.

Pokazalo se da su najsretniji oni parovi koji na jednake dijelove dijele neplaćeni rad, oboje su zaposleni te ili nemaju djecu ili imaju odraslu djecu kojoj ne treba stalna briga.

Istraživanje je pokazalo da će se religiozne obitelji najvjerojatnije držati tradicionalne podjele obiteljskih uloga.

No, ni obrnute uloge ne čine bračne partnere sretnima. Kao ni uloga ''superžene'', koja i privređuje i brine se za kućanstvo ili ''supermuškarca'', koji je i hranitelj i kućepazitelj. Net.hr