Šokantno: Učenica 8. razreda tajila da je već u petom mjesecu trudnoće

skandal, svećenik, zlostavljanje, djevojčica, silovanje, Posušje, zlostavljanje, optužnica, seks, ocjena, iznuda, tinejdžerice, škola, seks, pohotnik, silovanje, zlostavljanje, pipkanje, profesor, zlostavljanje, strava, zlostavljanje, silovanje, danska, zlostavljanje dijece, bludničenje, Doboj, iživljavanje, zlostavljanje, njemica, nestanak, djevojčica, maloljetnica, majka, djeca, Rusija, zlostavljanje, silovanje, zlostavljanje, Tuzla, djevojčica, otmica, udaja, sestra, prodaja, život, pobačaj, Mostar, maloljetnice, maloljetnica, dijete, rađanje, skandalozno, maloljetnica, udaja, Doboj, profesorica, zavođenje, skandal, maloljetnica, silovanje, Zagreb, djevojčica, silovanje, zenica, trudnoća, učenica, šokantno, silovanje, sloboda, dječak, sestra, presuda, seksualno zlostavljanje djece, seksualno maltretirao djevojčicu, zlosatavljač, šokantno, pedofilija, oglas, stravično, Facebook, podvođenje, otmica, pronalazak, mastrubacija, učenica, vozač, prikolica, silovanje, SAD, silovanje, teta
Učenica 8. razreda OŠ "Vladimir Nazor" u Pribislavcu kraj Čakovca u poodmakloj je trudnoći, što je iznenadilo njezine školske prijatelje i djelatnike škole, ali i obitelj.

- Da, istina je, ali ja kao ravnatelj još ne mogu reći ništa. Unatrag sedam godina, otkad sam na toj funkciji, nismo imali ovakav slučaj budućeg majčinstva. Slijedi dogovor na razini škole i s Centrom za socijalnu skrb, a djevojčici ćemo pružiti sve uvjete da privede kraju osmi razred. Sve ovisi o tome kako će se emocionalno i fizički osjećati. Malo smo još iznenađeni, ali spremni smo maksimalno joj izaći u susret. Čak i polaganjem ispita ako bude potrebno - kaže ravnatelj osnovne škole u Pribislavcu Bruno Matotek ističući kako za sada prvenstveno govori u svoje osobno ime, a ne kao ravnatelj.

Roditelji su se, kaže, javili i spremni su surađivati kako bi djevojčici olakšali cijelu situaciju. Ostalo će odraditi nadležni Centar za socijalnu skrb.

Prema pričanju, djevojčica je već u petome mjesecu trudnoće. Do sada je to krila, kao i navodnu priču o ljubavi s nekoliko godina starijim mladićem koji ne živi u Pribislavcu.

- Ne želimo govoriti za medije, šokirani smo. Ipak, roditelji smo i spremni smo suočiti se s tim u dogovoru s nadležnim institucijama - rekli su roditelji trudne osnovnoškolke.

U policiji su nam rekli da je u toj domeni rada tijekom protekle godine podneseno više kaznenih prijava, ali da radi zaštite podataka ne mogu dati detaljne informacije.

U Centru za socijalnu skrb od ravnateljice Antonije Canjuga saznali smo da trenutačno u Međimurskoj županiji ima više trudnih djevojčica u dobi od 12 ili 13 godina.

Ginekolog iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, dr. Mislav Luka Domljan, kaže da djevojčica u toj dobi može imati nedovoljno razvijenu maternicu, a i dijete može imati malformacije koje se na vrijeme ne prepoznaju. To, dodao je, može ugroziti život i bebe i majke.

- Djevojčica od 14 godina morat će sad naglo sazreti te naučiti biti odgovorna. Morat će svoje dijete dojiti i zdravo hraniti te se brinuti o njemu. Danas često gledamo da su se djevojčice u toj dobi fizički razvile, pa izlaze i žive život koji nije primjeren njihovim godinama. Roditelji se za to vrijeme bave pukim preživljavanjem i iz takvih situacija proizlaze maloljetničke trudnoće - kaže dr. Domljan, kojem je najmlađa rodilja u praksi imala samo 12 godina. Rizici su, tvrdi, kod takvih porođaja zaista golemi.

Savjetovališta čine za mlade trudnice više nego država...


Centri za socijalnu skrb vrlo su neučinkoviti kad je riječ o ovakvim slučajevima. Nasreću, tu su savjetovališta za maloljetne trudnice i njihove obitelji. Jedno od njih je Mama je mama, osnovano pri udruzi roditelja Korak po korak u Zagrebu.

24sata.hr