Šokantno: U Srbiji se djevojčice na Facebooku natječu u golotinji

golotinja

... bore se eksplicitnim slikama?!

Najnoviji trend na društvenim mrežama, što potvrđuju direktori osnovnih škola i sociolozi, širi se poput epidemije - djevojčice šalju drugima svoje golišave slike i pozivaju na raskalašno ponašanje. Što više nagih i provokativnih fotografija imaju, to ih više ljudi prati na Facebooku.

Pozivaju druge djevojčice da se upoznaju s njima, podijele sliku... - Prvi put sam čula za ovaj slučaj kada me je kćerka pitala za dozvolu da se upozna s jednom od njih. Kada sam vidjela profil djevojčice, malo je nedostajalo da padnem u nesvijest. Njene u potpunosti nage fotografije mogu se naći na društvenim mrežama - priča majka G. L, prenosi "Blic".

Jedna od najpopularnijih djevojčica, koja ima više od 5.000 prijatelja, sebe naziva "kurvobraniteljkom", a ostavlja brojne provokativne fotografije i video-zapise. Ono što je alarmantno jeste da, pored maloljetnih dječaka, njihove fotografije komentiraju i punoljetni muškarci, koji ih pozivaju na seks.

- Jedna od njih ide u našu školu i pokušali smo da upozorimo roditelje. Međutim, oni nas obično prekore riječima: "Što vas briga što moje dijete radi van škole". Mi smo dužni da svako devijantno ponašanje vezano za dijete prijavimo. Jedan takav slučaj smo prijavili i Centru za socijalni rad, ali se ništa nije desilo. Ne znam više šta ta djeca treba da urade da bi roditelji odgovarali - kaže direktor jedne beogradske osnovne škole.

Djevojčice koje imaju na tisuće pratitelja na društvenim mrežama pozivaju i zainteresovanu djecu na druženja i fotografiranja.

- Škole su u ovom slučaju nemoćne jer sistem uvijek staje u obranu đaka. Roditelji su sve manje zainteresirani za svoju djecu, pa tako im je jedino bitno da ona imaju dobre ocjene u školi. Ovo je slika i prilika koliko je naše društvo moralno potonulo i neophodno je preduzeti sve neophodne korake da se tome stane na put - kaže sociolog Slobodan Vuković.

Profili tih djevojčica puni su poruka i fotografija koje su neprimjerene njihovim godinama, a koliko su popularne govore i strane na Facebooku takozvane tračare, koja prati svaki njihov korak.

- Doznali smo još jednu zanimljivu vijest. Danas je T. bila u školi A. B. Otišle su u toalet i pričale o nečemu jako bitnom. Što li je to bilo toliko hitno probat ćemo da doznamo u što kraćem roku - navodi se u jednom izvješću sa stranice.

Činjenica je i da djevojčice koje ostavljaju svoje golišave slike na društvenim mrežama nisu svjesne da mogu postati lak plijen pedofila i seksualnih predatora. Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj" navodi da je ono što zabrinjava nivo nemara roditelja.

- Telefonom su počeli da slikaju selfieje i time su prekršena pravila redovne uporabe mobilnih. Isto je i za društvene mreže: treba dijeliti lijepe, ali i ružne momente u svom životu, treba dijeliti pametne citate i slično, ali nečije obnažene fotografije nemaju što da traže na internetu - dodala je ona.