Snalazite li se dobro u dijaspori?

putnik
Hrvatski iseljenici poznati su po tome da se dobro integriraju u zemljama u koje su doselili. Iako je ponekad teško sa sebe skinuti 'žig' stranca, Expat Explorer donosi devet znakova prema kojima možete znati da ste se doista dobro prilagodili životu u iseljeništvu.

1. Tečno govorite lokalni jezik

Prvi put kad uspijevate održati razgovor ili shvatite da ste sanjali na lokalnom jeziku, važan je korak za potpunu integraciju.

2. Postajete zaljubljenik u lokalnu hranu

Možda vam je trebalo malo dulje da se prilagodite nakon što ste došli iz zemlje sarme, kulena i gradela, ali sada uživate u lokalnim delicijama i kuhinji svoje nove zemlje.

3. Kulturne razlike postaju vam normalne

Na početku ste s čuđenjem gledali na neke navike domaćih, no one su vam sada toliko normalne da ste ih možda i vi 'pokupili'.

4. Bez ikakvih problema se koristite javnim prijevozom

U početku je bilo teško snaći se, no sada točno znate koji broj vozi gdje, gdje je koja stanica, bez da panično čitate znakove i pitate okolo.

5. Lokalcima vraćate 'milo za drago'

Lako uzvraćate riječima kada vas netko od lokalaca dobronamjerno zadirkuje. Na taj način lako možete uspostaviti nova prijateljstva, što je izuzetno važno za integraciju.

6. Znate što učiniti u neočekivanim situacijama

Boli li vas zub ili vam je pukla vodovodna cijev, točno znate kome, kako i gdje se obratiti za pomoć.

7. Branite stvari koje su vas u početku živcirale

Stvari koje vam je u početku bilo teško prihvatiti kao nelogične ili neobične sada su vam toliko normalne da ih branite kada se netko drugi požali na njih.

8. Odlično se snalazite u prostoru

Kada shvatite da ste prolazniku uspješno dali upute do nekog mjesta, osjećate se odlično. Ili, kada vam dođu rodbina ili prijatelji, a vi ih, umjesto na tipična turistička odredišta, odvedete u skrivene bisere svog novog mjesta stanovanja.

9. Kad ste na odmoru u domovini počne vam nedostajati novi dom

Iako je uvijek lijepo vratiti se u domovinu, uhvatite se kako vam nedostaje i novi dom. Na putu natrag ste sretni, umjesto da tugujete.

croexpress.eu