Slomljeno srce' opasno kao i infarkt. Budite pažljivi kome ga poklanjate!

plac
Riječ je o medicinskom poremećaju srca koji nastupa zbog osjećaja tuge i stresa koji osobu prolaze. Liječnici su još u devedesetima otkrili da emocionalni napor može uzrokovati stanje slično infarktu. Uzrok poremećaja se krije u naletu hormona adrenalina koji zbilja imitiraju simptome srčanog udara, s jednom ozbiljnom razlikom, kako nema grčenja mišića i krvnih žila, sindromu je teško ući u trag. Tegobe kreću s tjeskobom, onda se javi pritisak u prsima, bol i kašalj. Srce kuca brzo i nepravilno. Tijelo oblije hladan znoj, a na kraju se javlja velika slabost. Srećom, kad djelovanje sindroma slomljenog srca prođe nestaju i sve te nevolje, a najvažnije na srcu nema ožiljaka i oštećenja kakva trajno ostaju nakon pravog srčanog udara.

Razlog zašto sindrom nosi ovo jako slikovito ime jest taj jer se uglavnom pojavljuje s gubitkom voljene osobe. Ipak, istraživanja kardiologa dr. Abhisheka Deshmukha sa Sveučilišta u Arkansasu, pokazalo je da sindrom mogu uzrokovati i lijepi osjećaj. Dobar primjer je veliki dobitak na lutriji. Šok takvog dobitka je jednak onome kad izgubite voljenu osobu.

Iako su mnoge stvari vezane uz poremećaj još nerazjašnjene, statistički podaci pokazuju da od "slomljenog srca" više pate žene nego muškarci. U prosjeku sindrom je kod žena češći 7.5 puta. Nije još uvijek do kraja razjašnjeno zašto sindrom pogađa starije žene, a ne pogađa starije muškarce. Isto tako, kad je riječ o mlađima od 55 godina zašto su opet žene ugroženije od muškaraca.

Neki znanstvenici smatraju kako u svemu tome hormoni igraju značajnu ulogu. Muškarci imaju više receptora adrenalina u stanicama srca, a žene manje i vjerojatno se zato muškarci bolje od žena nose u stresnim situacijama.

Iako blagdani, neželjeni gosti i obiteljska druženja znaju nekada biti stresna iskustva, ne znači da vam prijeti ovaj sindrom.

Dnevno.ba.