Slaven Knezović: Mostar film festival je postao prepoznat u okruženju

Slaven Knezović, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, naša tv, Slaven Knezović, Hercegovina, Slaven Knezović, mostar film festival
Festival je otvoren izvrsnim filmom Bobe Jelčića „Sam samcat", koji je svjetsku premijeru doživio na SFF 2018.Zašto ste se odlučili za to ostvarenje?

-Festival smo otvorili filmom „Sam samcat" Bobe Jelčića, našeg Mostarca. Time smo Mostaru na samom početku željeli pokloniti film našeg sugrađanina. Tematika je univerzalna i realna, što se gledateljima i dopalo: razvod i bitka oca da što više vremena provede s vlastitim djetetom. Ovaj ugledni kazališni redatelj praktički je odmah nakon početka filmske karijere doživio golem uspjeh i ponosni smo što je otvorio ovogodišnji praznik filma u našem gradu.

Koje je programske cjeline ove godine ponudio MOFF?

-Na Festivalu smo prikazali 27 projekcija filmskih ostvarenja, kroz Natjecateljski program, Dokumentarni program, Obiteljski vikend, Studentski program i Retrospektivu. Kroz Popratni program donijeli smo Masterclass radionice, Balkan Cinema Meeting konferenciju i Zabavni program.

Provedite nas kratko kroz svaku od njih...

-U Natjecateljskom programu prikazali smo 13 filmskih ostvarenja iz svih zemalja našeg okruženja - od Slovenije, preko Hrvatske i Srbije, do BiH, Bugarske i Makedonije. Festival je ponudio i svjetsku premijeru filma „Duran" Faruka Solakovića, a Retropsketiva je ove godine bila posvećena Hercegovini. Izniman značaj ima i Studentski program, gdje već treću godinu za redom podržavamo važnost i zastupljenost studentskog filma i mladih autora. Ni ove godine nisu zaboravljeni mališani i njihovi roditelji s projekcijama dječjih filmova u okviru Obiteljskog vikenda. Dodatni program Festivala je radionica Masterclass, koja je ponudila ugodne razgovore s redateljima, scenaristima, glumcima i producentima. Namijenjeni su studentima filmskih akademija iz cijele regije, filmskim radnicima, ali i ljubiteljima filma. Organizirali smo i veliku BALKAN CINEMA MEETING konferenciju, gdje smo se bavili temom „Kompleksnost pregovaranja za zaključenje Kolektivnog ugovora". Tijekom svakoga dana, nakon projekcija filmova, organiziran je afterparty u Golden Pub-u. Ove godine gosti su Tamburaški sastav Ero, Edo Majka i Frenkie, Zoster, DJ Brko i mnogi drugi. Ponudili smo i stand up komediju ljubiteljima dobrog humora, kao i karaoke show, a ulaz za sve koncerte bio je besplatan.

Koja su velika imena iz svijeta filma bila gosti Festivala?

-I ove godine u Mostar su stigla značajna imena filmske industrije. Masterclass radionice sa studentima vodili su Velibor Topić, glumac iz Mostara s londonskom adresom, Anila Gajević, ravnateljica Casting i talent agencije Zona, te Zvonimir Rumbolt, hrvatski filmski, televizijski i kazališni redatelj, scenarist i autor dokumentarnih filmova. S nama je bio i glumac popularnog filma „Južni vetar" Miodrag Radonjić, filma kojeg smo zbog velike posjećenosti i zainteresiranosti emitirali dva puta. Na festivalu su sudjelovali i brojni ravnatelji filmskih festivala i mnogi redatelji i glumci fantastičnih filmova koje smo prikazivali.

Jeste li zadovoljni razvitkom MOFF-a i odzivom publike?

-Svake godine rastemo sve više. Mostar film festival preživio je rađanje, a sada raste kao i svako dijete, željno novih saznanja, upoznavanja novih prijatelja i širenja životne perspektive. Trudimo se da naša publika pamti filmska ostvarenja koja im nudimo, a glumci da, nagrađeni za svoj rad, Mostar zauvijek ponesu u svojim srcima. Festival je postao prepoznat u okruženju, naši sugrađani cijene rad i trud koji ulažemo u ovaj tradicionalni kulturni projekt, što pokazuje sve veća zainteresiranost i posjećenost.

Koje će nagrade biti dodijeljene?

-Žiri Natjecateljskog programa bira najbolje glumačke izvedbe u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant. Nagrađenima će se uručiti nagrade Stablo ljubavi, replike čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića.

Tko su članovi žirija?

- Ovogodišnji predsjednik žirija je Miro Barnjak, a prate ga dvije dame: Jelena Jovanova i Branka Bešević Gajić. Miro Barnjak je naš filmski, kazališni i televizijski glumac i producent nagrađivanog filma „Živi i mrtvi". Jelena Jovanova je prva glumica naših prostora koja se pojavila u hollywoodskoj produkciji, kada je igrala u filmu „U zemlji krvi i meda", redateljice Angeline Jolie. Branka Bešević Gajić je srpska redateljica, scenaristica i producentica. Osvojila je Grand Prix za dokumentarni film „Zlatna buklija".

Koncepcija Festivala već se jednom mijenjala. Imate li novih zamisli?

-Svakako ćemo uvoditi i određene promjene, u cilju poboljšanja našeg Festivala. Uvijek može bolje, jače i više. Krenuli smo s Danima filma prije 12 godina, a sada smo izrasli u jedan respektabilan festival i ponudili našem Mostaru nešto novo. Naravno, ovaj veliki uspjeh je dodatna motivacija da osluškujemo potrebe naših sugrađana i ponudimo im vrhunske regionalne filmove, kao i dodatni program. Za svakoga ponešto...

Što je vaša ideja-vodilja...

-Dvanaest godina ustrajni smo na ovoj ideji, održavajući manifestaciju koja je prerasla u nešto veliko i značajno, prepoznatljivo. Idemo dobrim putem, borimo se, nije lako... Želimo vratiti film i filmsku umjetnost u Mostar, te ponuditi Mostarcima kulturne, zabavne, edukativne filmske projekte. Ideja vodilja je unaprijediti kulturni život našeg grada. Smatramo da je ovaj festival jedna od dobrih stvari koje su se dogodile Mostaru. MOFF je također jedan biser u nizu koji prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2024 može donijeti u Mostar. Dodajmo da je Mostar film festival svake godine uručivao nagradu festivala ‘Stablo ljubavi' za životno djelo, koja je u proteklom desetljeću dodijeljena velikanima regionalnog filma. Dosadašnji dobitnici su: Milena Dravić, Mustafa Nadarević, Mira Banjac, Ivica Vidović, Rade Šerbedžija, Božidarka Frajt, Boris Buzančić, Ana Karić, Radko Polič, Nada Đurevska, Bogdan Diklić, Špiro Guberina, Bogdan Diklić, Jopis Mlakić I Mima Karadžić te Dragan Despot I Lazar Ristovski, Antun Vrdoljak, i Žarko Laušević.

Razgovarala: Vesna Hlavaček, [email protected]