"Sindrom slomljenog srca": Pronađen lijek koji liječi ljubavne boli

Prođu tjedni, mjeseci, godine , a neki zapravo nikad ne prebole voljenog, a izgubljenog partnera. Da barem postoji lijek protiv ljubavne patnje!

Bilo da vaša ljubav nikad nije bila uzvraćena, bilo da vas je partner prevario ili ostavio dok ste vi razmišljali o zajedničkom životu, rezultat je jednak - slomljeno srce. Ne možemo spavati, ne možemo normalno razmišljati, sve nas podsjeća na dotičnu osobu. Dok netko u par dana izgubi kilograme, neko drugi tugu "liječi" upravo kroz hranu. Kako god ga okrenemo, jednostavno smo u ljubavnoj depresiji. A tu ne pomaže nova kila sladoleda, izlazak sa curama ili shopping.

Ljubavna bol u nekim slučajevima ide tako daleko da se priča o takozvanom "sindromu slomljenog srca" - promjena nastala u srčanom mišiću koja je slična srčanom udaru, a nastaje pod uticajem jakog i bolnog emocionalnog pritiska.

 Jedna američka studija, pod vodstvom psihologinje Naomi Eisenberger, pokazala je kako ljubavna patnja izaziva slične neurološke reakcije u mozgu kao i fizički bolovi koji nastaju kao posljedica određenih povreda.

Ako i ne patite u tolikoj količini, bol koju osjećamo zbog neuzvraćene i tragične ljubavi, dovoljno je bolna da nam život pretvori u pakao. A najgore pri tome je što lijek ne postoji, osim vremena koje, navodno, liječi sve.

Ali, čini se da je ljubavnoj patnji došao kraj. Austrijski farmaceutski koncern je kreirao lijek protiv takozvanog "romantičnog stresa" koji navodno ublažava ljubavnu bol. Italijanski istraživački tim na Univerzitetu u Paviji je odlučilo testirati lijek "Amorex" koji se dobiva bez recepta u ljekarnama. Vjerovali ili ne, oni su došli do zaključka da je ljubavna bol izlječiva.

Tijekom šest tjedana istraživanja, ekipa pod vodstvom dr. Enza Emanuelea je ispitanicima koji pate od ljubavne boli davala novi lijek koji se bazira na prirodnim sastojcima. Ispitanici su se morali na početku, u sredini i na kraju istraživanja podvrgnuti psihološkom testiranju i krvnim pretragama. Svi ispitanici su pokazali vidljivo poboljšanje raspoloženja, a čak su i krvni nalazi pokazali veći udio serotonina, takozvanog hormona sreće.

Koliko je psihički zdravo ljubavnu bol "liječiti" pomoću tabletica, naučnici nisu razmatrali. Je li konzumacija "lijeka protiv ljubavne boli" zapravo bijeg ili dobrodošlo sredstvo?

(24sata.info)