"Simbol ženske senzualnosti": Sedamdeset godina postojanja hulahopki

Kada su se pojavile mogle su da ih kupe samo dame sa dubljim džepom. Danas ih neke bacaju i poslije samo jednog oblačenja.

Prve hulahopke prošetale su 15. svibja 1940. Amerikanke. Odmah su postale hit - za samo godinu dana prodato je 64 miliona pari, bez obzira na cijenu od 1,35 dolara, što bi danas iznosilo oko 21 dolar, prenosi Mondo.

Zašto su žene tako oduševljeno prihvatile nove čarape? Jer su do tada bile prinuđene da nose vunene, koje su bile teške i tople, ili svilene koje su se lako poderale, a bile su skupe.

Prve hulahopke izašle su iz američke kompanije "Dupont" u čijim laboratorijama je sintetizovan polimer pomoću koga se prave vlakna "tanka poput paučine, a jaka poput čelika", kako kaže za televiziju ABC jedna od prvih žena koja je kupila hulahopke, Mej Livi (95).

Prototip top revolucionarnog proizvoda prikazan je na Svjetskoj izložbi 1939, rame uz rame sa novitetima kao što su fotografija u boji, televizor i klima uređaj.

Međutim, rat je zaustavio proizvodnju hulahopki jer je isti materijal bio potrebniji za izradu padobrana. Kada su se ponovo pojavile na tržištu, pred kraj rata, Amerikanke su za samo četiri dana kupile više od četiri miliona pari.

Danas ih ima u bezbroj boja, dezena i modela ali za većinu važi isto: pazite kako ih oblačite jer lako pucaju. Zato je neophodno da ih prvo naberete, od stopala prema gaćicama, a da ih zatim nježno i lagano navlačite. Bitno je i da kod prstiju ne budu nategnute.

Trik iskusnih dama: navlažite prste prije oblačenja hulahopki. Međutim, ako vam to sve zvuči komplicirano, kupite one do pola butine i bez gaćica, sa lastišem. Praktične su.

Hulahopke se peru ručno, na temperature ne višoj od 30 stupnjeva Celzijuza. Ako ih perete u mašini obavezno ih stavite u posebnu pamučnu kesu kako biste izbjegli da se zapletu. Ne smijete ih sušiti u mašini za sušenje veša, ni peglati.