Selfi: Trend povezan s nizom ozbiljnih problema

selfi, društvene mreže, Facebook, twitter, selfi, lajkanje, lajkovi, narcisoidnost
Rastući trend snimanja selfija pametnim telefonima povezan je s mentalnim zdravstvenim stanjem osoba opsjednutih izgledom.

Psihijatar dr. David Veal kaže:

- Dvije trećine svih mojih pacijenata s dijagnozom dismorfičnog tjelesnog poremećaja (BDD) imaju potrebu konstantnog snimanja selfija. Kognitivno-bihevioralna terapija koristi se kao pomoć u prepoznavanju razloga pacijentovog kompulzivnog ponašanja i učenju kako da to ponašanje kontrolira. - izjavio je za Sunday Mirror.

Snimanje selfija kod devetnaestogodišnjeg Dannyja Bowmana izmaknulo je kontroli jer je provodio deset sati dnevno snimajući čak dvjesto vlastitih fotografija na iPhoneu. Britanski mediji vjeruju da je Danny Bowman prvi britanski ovisnik o selfijima čija je ovisnost o tehnologiji liječena kao opsesivno-kompulzivni i dismorfični tjelesni poremećaj.

Dio njegovog liječenja i terapije sastojao se od uklanjanja iPhonea u intervalima od 10, 30 i čak 60 minuta. Za Sunday Mirror izjavio je:

- Bilo je jako teško i bolno početi s tom terapijom, ali znao sam da moram ako želim nastaviti normalno živjeti.

Javno zdravstvo Velike Britanije objavilo je kako su ovisnosti o društvenim mrežama, poput Facebooka i Twittera, postale poremećaji u pravom smislu te riječi te da više od stotinu ljudi godišnje zatraži liječenje.

Pamela Rutledge za Psychology Today rekla je:

- Selfiji često povlače pitanje percepcije samopopuštanja ili pitanje izazivanja pažnje, a povezani su i s narcizmom i niskim stupnjem samopouzdanja.

Panpimol Wipulakorn iz tajlandskog Odjela za mentalne bolesti kaže:

- Posvećivanje pozornosti na objavljene fotografije, kontroliranje tko ih može vidjeti, lajkati ili komentirati, nadajući se velikom broju lajkova, simptomi su zbog kojih dolazimo do problema sa selfijima.

Doktor Wipulakorn vjeruje da bi ovakvo ponašanje u budućnosti moglo izazvati velike mentalne probleme, posebno one vezane uz nedostatak povjerenja.

Oxford English Dictionary proglasio je riječ selfie riječju godine u 2013. Definicija riječi je: fotografija samog sebe koju je osoba snimila web kamerom ili pametnim telefonom te postavila na neku društvenu mrežu.