Evo što je razlog zašto mladenka stoji s lijeve strane

vjenčanje
Običaj otimanja žene kako bi je muškarac učinio svojom suprugom postojao je tisućama godina, zabilježen je i u grčkoj mitologiji (kada je Paris oteo trojansku kraljicu, lijepu Helenu), u Bibliji te u bezbroj povijesnih dokumenata.

Nasljeđe ovog nimalo romantičnog običaja ostalo je do dan danas i to na prilično neuobičajeni način - gdje mladenka i mladoženja stoje na vjenčanju. Provjerite i kojih 8 bitnih sitnica mladenke zaborave napraviti prije vjenčanja.

Običaj je da mladenka stoji na lijevoj strani, a mladoženja na desnoj strani. A prema podacima u enciklopediji "The Knot and Compton" za to postoji razlog: u prošlosti muškarcu je desna ruka trebala biti slobodna kako bi mogao izvući mač. Doznajte i neromantičan razlog zašto mladenke nose veo.

Kao i Paris koji je bježao s Helenom držeći je u lijevoj ruci, potencijalni mladoženja mogao je očekivati otpor od strane mladenkine obitelji ili drugih udvarača, i to je potrajalo sve do Srednjeg vijeka.

Kako su većina muškaraca dešnjaci, činilo se smisleno da mladenka stoji na lijevoj strani kako bi muškarcu desna ruka ostala slobodna.

Zadovoljna.hr