Ratko Mladić na majicama srpskih navijača može, a Tin Ujević, veliki hrvatski pjesnik,ne može

tin ujević
...bili bezrazložno maltretirani nevjerojatno strogim i gotovo apsurdnim postupkom ruske policije? Gušt pobjede Vatrenih pokvarili su problemi sa zastavama, koje su unosili, odnosno, nisu uspjeli unijeti na stadion.

Rusi su očito pretjerali u provedbi uputa, koje su dobili od nekog tko nije baš i na čistu s istinom, bilo o Domovinskom ratu ili pak hrvatskim velikanima. Potrudili su se ukloniti "sumnjive transparente" s natpisom "Ljubav koja ne može proć", što su inače popularni stihovi pjesme Marijana Bana, te navijačku zastavu s likom pjesnika Tina Ujevića?!

- Ratko Mladić na majicama srpskih navijača može, a Tin Ujević, veliki hrvatski pjesnik, na našim transparentima ne može? Rusi vjerojatno ne znaju tko je Mladić, a tko Ujević - otkrio nam je ogorčeni navijač hrvatske reprezentacije, kanadski Hrvat, koji je zamolio SN za anonimnost.

- Znate, ja sam stigao iz Kanade i potrošio dobar dio ušteđevine da bih gledao utakmicu i navijao za naše. Nisam došao na Svjetsko prvenstvo da bih više od 30 minuta utakmice s Islandom proveo u raspravi s ruskom policijom oko našeg nimalo spornog transparenta. Kad smo Rusima uz pomoć prevoditelja uspjeli objasniti da je Tin Ujević hrvatski pjesnik i da je napisao pjesmu "Rusija Rusiji", sami su se naglas zapitali "što im to radimo?" Nakon toga su nam objasnili da su dobili popis spornih transparenata. Bilo je očito da im je to na loš način servirao netko iz Hrvatske - veli naš sugovornik.

Kanadski Hrvati bili su posebno šokirani u trenutku kad ih je ruska policija, upirući prstom u fotografiju Tina Ujevića, zapitala "je li to Ante Pavelić?" Kao da je netko, u svom neznanju i strogosti bez smisla i granica, zamijenio književnika Alberta Moraviju s duceom Benitom Mussolinijem!

Ogorčenje i iznenađenje kanadskog Hrvata bilo je tim veće jer s Tinovim likom i Banovim stihovima nije bilo nikakvih problema u Kalinjingradu i Nižnom Novgorodu, odnosno, na prve dvije utakmice Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu protiv Nigerije, odnosno Argentine!

- Eto, zahvaljujući našoj i ruskoj policiji Tin Ujević posthumno je doživio zabranu u Rostovu! Tužan sam, ogorčen što sam morao gledati sažetke utakmice u hotelu. Umjesto da uživam, kao i svi drugi na tribinama, u još jednoj pobjedi. Nevjerojatno mi je da mi Hrvati možemo raditi takve stvari jedni drugima. Da se zabranjuje transparent skupini navijača, koja nikad nije ni pomislila napraviti nešto nažao našoj, jedinoj hrvatskoj reprezentaciji? Ne, neće me ovaj "slučaj" odvući od želje da odem na utakmicu s Danskom. Međutim, to sigurno nije način da se ljude iz Hrvatske i ostalih krajeva svijeta privuče na utakmice reprezentacije - poručio je mladi hrvatski Kanađanin, koji je hrvatsku reprezentaciju pratio i na prijateljskim utakmicama u Švicarskoj, kao i kvalifikacijskim na Malti, Islandu, u Italiji, EP-u u Francuskoj 2016...

Slobodna Dalmacija