VOLUJAK Otvorena najduža ferrata u BiH, visoka 832 metra

volujak,via ferrata,via ferata,planina
Planinarsko društvo Volujak

Uz podršku projekta USAID Turizam, planinarsko društvo Volujak (PD Volujak) krenulo je na uzbudljivo putovanje proširenja turističke ponude u avanturizmu. S ciljem podsticanja rasta avanturističkog turizma na planini Volujak, te privlačenja većeg broja planinara i avanturista, postavljena je Via Ferrata.

Planina Volujak prepoznatljiva je po izuzetnim planinarskim rutama, a nalazi se u neposrednoj blizini mega planinarske staze Via Dinarica, te Nacionalnog parka Sutjeska, koji je najveći nacionalni park Bosne i Hercegovine, što daje poseban značaj širem turističkom iskustvu ove planine, piše INDIKATOR

Via ferrata "Kuk" duga je 832 metra, s izuzetnim pogledom na vrhove Volujka, Lebršnika i Zelengore. Ferrata posjeduje elemente B i C težine, s visinskom razlikom od 202 metra i završava na vrhu "Kuk" 1817 m.n.v. Ovo je trenutno najduža ferrata u BiH i pruža nezaboravno iskustvo za penjače svih profila. Ruta planinarski dom Volujak- via ferrata-planinarski dom Volujak, duga je 8 400 metara.

"Želimo se zahvaliti USAID Turizam projektu i ostalim partnerima koji su nam pružili podršku i vjerovali u našu viziju. Vaša podrška bila je ključna u ostvarenju ovog projekta i veoma smo zahvalni na tome. Ferrata je sada spremna za vas, avanturiste! S veseljem vas očekujemo u novoj epizodi ovog nevjerovatnog putovanja. Otkrijte ljepote naših planina, osjetite adrenalin i doživite nevjerovatnu pustolovinu", poručili su iz PD Volujak.

volujak,via ferrata,via ferata,planina

Via Ferrata "Kuk" je mnogo više od avanturizma! To je put u istraživanje autohtonih proizvoda i kulture življenja, gdje već uz šoljicu domaćeg čaja ubranog na planinskim obroncima, degustirate domaće mliječne proizvode i pripremate zaboravljena jela uz pomoć lokalnog stanovništva. Stvaranje autentičnih iskustava jedan je od najvažnijih faktora u uspostavljanju održivog razvoja turizma, a planina Volujak na najljepši način nudi turističko iskustvo u kome se podjednako isprepliću planinski, avanturistički, agro, ruralni i kulturološki turizam.

Dugoročno, Via Ferrata "Kuk" utjecat će na stvaranje pozitivne konkurentnosti među lokalnim zajednicama i bit će poticaj za dalju diverzifikaciju proizvoda. Također, to će biti direktan doprinos u generiranju većeg broja radnih pozicija, ekonomskoj održivosti i razvoju lokalnih zajednica.