Prostitucija kao unosan posao- žene se kupe za par eura, a zarade 150.000 eura

...profita, piše francuska Zaklada Scelles u godišnjem izvješću objavljenom u srijedu.

U dokumentu od 480 stranica pod naslovom "Seksualna eksploatacija: prostitucija i organizirani zločin" nastalom na temelju istraživanja u 54 države autori ističu kako je to tržište "uzoran kapitalistički model".

Razbijanje mreže rumunjske prostitucije u Španjolskoj, suđenje trgovcima ženama iz Bangladeša u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, suđenje šefu ruske mafije koji je prostituirao djevojke iz Finske ili razbijanje kineske mreže prostituiranja Tajlanđanka u Australiji govore da je tržište potpuno globalizirano.

U Francuskoj strankinje čine 80 posto prostitutki. Razbijanje četrdesetak prostitucijskih mreža u većim gradovima tijekom 2011., identificiralo je žrtve iz Kolumbije, Kine, Ekvadora, Nigerije, Rumunjske.

Organizirani kriminal djeluje po kapitalističkom načelu niskih ulaganja jer se žene novače u siromašnim zemljama i područjima građanskih ratova i oružanih sukoba.
Uvoze se na razvijena tržišta gdje se preprodaju po visokoj cijeni, piše izvješće.

"Žene se katkad kupuju za nekoliko eura", a "na zapadnim tržištima donose prosječnu zaradu od 150.000 eura neto na godinu", piše zaklada koja se bori protiv seksualne eksploatacije ljudi.

"Ako se taj prihod pomnoži s 2,5 milijuna osoba koliko je prema UN-ovim procjenama žrtava trgovine ljudima (a 85 posto tih žrtava služi u svrhu seksualne eksploatacije), dolazi se do goleme svote ukupnog godišnjeg prihoda", ističe Yves Charpenel, predsjednik francuske zaklade.

Hina