Prosječni 25-godišnjaci još uvijek žive s roditeljima

pozivi, bivša cura, poruke, oprez, sms poruke, pozivi, hercegovački vicevi, mobitel, slova, frizerka, sms, sms poruke, čitanje, android, Android 4.2 operativni sustav, na Android platformi, mobiteli, Izdržljiva baterija, baterija, zavođenje, poruke, mobitel, prazna baterija, baterije, potrošnja baterije, Izdržljiva baterija, baterija, sms, sms poruke, ljubavne poruke, čestitka, Uskrsna čestitka, sms, SMS poruka, studentica, baterija, Izdržljiva baterija, otkriće, wi fi, potrošnja baterije, baterija, prazna baterija, 5G, 5G mreža, uvođenja 700 MHz radijskih frekvencija, mobilni telefon, pametni telefoni, android, virus, mladi, život s roditeljima , roditelji
Istraživanje je pokazalo kako je prosječni 25-godišnjak u Hrvatskoj zaposlen u struci, spava između pet i sedam sati, a u prosjeku čak šest sati dnevno, pa i više, provodi na svom pametnom telefonu. Bavi se sportom, informira se putem online medija i, što je zanimljivo, politički je neutralan.

Prosječni 25-godišnjaci još uvijek žive s roditeljima, čak njih 42,6 posto, ali štede i planiraju kupovinu stana kao i osnivanje obitelji. Svaki drugi planira pokrenuti svoj biznis.

Štednja i stupanje u brak

37,7 posto ispitanika odgovorilo je kako je potpuno financijski samostalno, ali vlastitu nekretninu zasad ne posjeduje njih 66,7 posto. Redovito štedi 38,3 posto ispitanih, a još toliko ih štedi povremeno. 28,4 posto ispitanih kazalo je kako će sasvim sigurno stupiti u brak.

Kad je pak riječ o djeci, 69,8 posto planira imati jedno dijete ili više djece. Kućnog ljubimca trenutno ih ima 53,1 posto i to psa u 70,9 posto slučajeva.

Zaposleno je 56,8 posto ispitanih 25-godišnjaka. Njih 25,9 posto se još uvijek školuje, a 16 posto je nezaposlenih i u potrazi za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi kako je donekle zadovoljan trenutnim poslom, što je očekivano budući da je 58,7 posto njih odgovorilo da rade u struci.

Odlazak iz Hrvatske

16 posto ispitanih odgovorilo je kako će se sasvim sigurno preseliti u drugu državu. 30,2 posto njih najvjerojatnije će se preseliti, a nećka se 30,9 posto.

Budući da je riječ o mladima koji su važna biračka skupina zanimljiva su i pitanja o političkim preferencijama. Istraživanje Hendala pokazalo je kako je 48,8 ispitanih potvrdilo da uvijek izlazi na izbore, ali njih 45,7 posto pritom nema političkih preferencija.

Mlade ne zanimaju političke stranke ni sindikati. 93,8 posto 25-godišnjaka nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 96,3 posto nisu članovi sindikata.

Nigdje bez pametnog telefona

Neutralni su i kad je riječ o povjerenju u Europsku uniju za što se izjasnilo njih 38,3 posto. 43,9 posto neutralno je kad je riječ o povjerenju u NATO.

Većina 25-godišnjaka informira se prateći informativne portale koje svaki dan prati 56,8 posto. Tisak, odnosno novine i časopise, čita njih 8,6 posto, a gotovo nikada 24,7 posto ispitanih.

Televizijski program svaki dan prati 46,3 posto ispitanih 25-godišnjaka, a radijski 36,4 posto ispitanih.

Očekivano, 25-godišnjaci u Hrvatskoj ne mogu bez svog pametnog telefona koji više od šest sati dnevno koristi 42,6 posto ispitanih, a između tri i šest sati njih 27,2 posto. Njih 56,9 posto najveći dio tog vremena pametni telefon koristi za dopisivanje, chatanje ili videopozive.

Život online

Na drugom je mjestu surfanje internetom s prosjekom od 21,9 posto, dok su na trećem mjestu društvene mreže koje na svom pametnom telefonu prati 15,6 posto.

Facebook više puta dnevno provjerava 78,4 posto ispitanih, Instagram njih 53,7 posto, a YouTube 53,1 posto. WhatsApp više puta dnevno koristi 63 posto ispitanih.

S druge strane, Twitter ih uopće ne koristi 72,2 posto, Snapchat 69,8 posto, a LinkedIn 58,6 posto.

Da današnji 25-godišnjaci u potpunosti žive online pokazuje i rezultat da s najužim krugom prijatelja, pokazuje istraživanje, primarno komuniciraju putem aplikacija i društvenih mreža koje je kao glavni kontakt istaknulo 68,5 posto ispitanih. Osobni kontakt s najbližim prijateljima primarno navodi tek njih 28,4 posto.

U slobodno vrijeme - kuhanje

Slobodno vrijeme najčešće provode kuhajući, čak češće nego što u prosjeku izlaze u klubove, kafiće, kino ili kazalište.

A koliko 25-godišnjaci u Hrvatskoj konzumiraju alkohol, duhanske proizvode i lake droge? U istraživanju ih 77,2 posto tvrdi da nikada ne konzumira lake droge, 61,7 posto nikada ne puši, dok je kod alkohola situacija ponešto drugačija. S vremena na vrijeme alkohol konzumira njih 36,4 posto, a rijetko, odnosno samo u posebnim prilikama, alkohol konzumira njih 42 posto.

Hrvatski 25-godišnjaci sportski su aktivni. Njih 42,9 posto bavi se sportom i to najčešće trčanjem, šetnjom, vožnjom bicikla ili pak vježbom kod kuće.

A koje bi tri stvari 25-godišnjaci ponijeli na pusti otok? Mobitel je uvjerljivo na prvom mjestu, što je navelo 47,5 posto ispitanih. Hranu i vodu unaprijed bi ponijelo njih 29,6 posto, prijatelja ili partnera povelo bi ih 22,8 posto, a praktične stvari za preživljavanje 19,8 posto.