Priče o 6000 kuna konobarske plaće su laži

Manjak radne snage za hrvatske ugostitelje postao je problem broj jedan u sezoni koja je već krenula. Velik broj sezonaca nezadovoljan uvjetima u svojoj zemlji skupio je svoje kofere i otišao put Njemačke, Irske, Austrije... Kvote za strane radnike povećale su se, ali problem i dalje postoji.
Kako bi privukli ljude da dođu raditi na more mnogi su počeli objavljivati oglase s vrlo visokim plaćama.

Čitatelj Večernjeg lista podijelio je svoje iskustvo rada na sezonskim poslovima. Smatra da manjak radne snage nije problem već da je problem 'manjak poštovanja prema ljudima koji dođu raditi sezonu'. Piše kako im nude katastrofalan smještaj te jedan WC i kupaonu na veliki broj ljudi.
'Priče o 6000 kuna konobarske plaće su laži', napisao je čitatelj i dodao kako su one zapravo 'prilično tanke' te da idu od 4000 do 4600 kuna. Kaže i kako prilikom vrbovanja u velike hotelske lance obećaju 'sve i svašta' pa vas dočeka hladan tuš te da je sve 'na rubu očaja'.
'Od jadne hrane do smještaja', piše.
Radio je u jednom takvom lancu te je razočaran poslovima koje je trebao obavljati iako je došao na radno mjesto konobara. Piše kako je krečio naselje, farbao stupove ali i kupio čikove po naselju 'jer nema posla za koji si došao'.

Smatra da se previše uveličava manjak radne snage, a ne uvjeti rada i plaće sezonaca. 'Jako puno ljudi jednostavno se pokupi doma nakon jednog perioda jer je neizdrživo'.
Smatra i kako su plaće od 6000 kuna odnose na one koji rade svaki dan po 12 sati te da onda to i nije velika plaća za taj rad.