Postoje li stvarno 'zarazne' pjesme? Stručnjaci za njih imaju posebno ime, a nećete vjerovati koji je najbolji način za 'izbiti'

smijeh, glazba, smijeh, srce, zdravlje, ljudi, dan, kvarenje, glazba, muzika, rođenje, pjesme, glazba

No, niste vi krivi što pjevušite 'Sijamske blizance' ili Rihannin 'Work work work work...'. Zarazne melodije i stihovi nisu uvijek proporcionalne smislu i kvaliteti pjesme. Dapače.

Znanstvenici su za takve melodije osmislili i poseban termin. 'Pjesme ugodne uhu' ('Earworm songs') proganjaju nas danima nakon što ih čujemo, htjeli mi to ili ne. Ali, zašto su one tako posebne?

Zarazni hitovi ne zovu se tako bez veze; njihova sposobnost da se 'zalijepe' za našu memoriju splet je više okolnosti. Stručnjaci to nazivaju 'nesvjesnim glazbenim kodom' (involuntary musical imagery). Protiv naše volje pjesme zapinju u uhu, a tako je čak kod 90 % ispitanika. Ostali sretnici imaju, na svoju sreću, nešto manje sluha.
Pa iako postoji ogromna razlika u percepciji kod ljudi, pa im neće sve pjesme jednako ući u uho, postoje i one univerzalne, 'catchy' pjesme, koje će vas proganjati danima.
Ono što je zajedničko takvim pjesmama su najčešće fraze bez smisla, univerzalni, brzi ritam i ugodna melodija. 'Neh nah nah nah' i 'I go la la la' ne možete ne ponoviti nakon što čujete. Najprije naglas, a potom i (protiv volje) u sebi.

Na sreću, većinom se radi o ugodnim i veselim pjesmama, ali za mnoge čak i one, nakon nekog vremena, postaju naporne i čak ih znaju razljutiti, prijavljuju ispitanici.
Profesorica glazbe Elizabeth Hellmuth Margulis za časopis Time podijelila je iskustva nekih svojih ispitanika: "Neke ljude toliko proganjaju određene melodije da im se to počinje petljati u svakodnevni život".

"Najčešće se radi samo o djeliću melodije. Pjesme koje ste posljednje čuli također će vam vjerojatnije zapeti u glavi", kaže.
A što kada vam je dosta svega?
"Trebali biste pronaći što zahtjevniju zadaću i usmjeriti se na nju. Ako vam je mozak upregnut, lakše ćete zaboraviti na nepoželjnu, 'unutarnju' glazbu. Dok izvodite radnje koje ne zahtijevaju nikakvo razmišljanje, poput pranja suđa, vrlo će vam se vjerojatno dogoditi da vam pjesma uđe u glavu", objasnila je Margulis.

I, na kraju, koliko god to nevjerojatno zvučalo, pomaže i - žvakanje žvake.
"Ako natjerate svoja usta da izvode neku drugu radnju, popričate s prijateljem, pojedete nešto ili čak počnete žvakati žvaku, vjerojatnije je da ćete se riješiti nepoželjnoga ritma", kažu stručnjaci.

Slobodna Dalmacija