Planinarsko društvo 'Orlova stina' obilježilo 20 godina postojanja

Planinarsko društvo 'Orlova stina'
FENA

Izložbom fotografija te promocijom knjige Stipe Božića "San o Everestu" Planinarsko društvo (PD) "Orlova stina" obilježilo je u subotu u Tomislavgradu 20 godina postojanja i djelovanja.

Program je započeo svečanom akademijom na kojoj se prvi obratio predsjednik PD-a Orlova stina Ante Vukadin, koji je istaknuo kako Društvo trenutno, nakon brojnih uspona i padova, okuplja oko 120 aktivnih članova.

Prigodan govor održao je i ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić, koji je prije dvadeset godina bio jedan od inicijatora osnivanja ovog društva te je sudjelovao na njihovom prvom pohodu na planine Vran i Čvrsnicu.

Nakon njihovog obraćanja, predsjednik Vukadin uručio je zahvalnice zaslužnim članovima kao i sponzorima koji su svih ovih godina podupirali rad Društva.

Akademiji je nazočio i proslavljeni alpinist, televizijski snimatelj, član Hrvatske gorske službe spašavanja i autor mnogih dokumentaraca Stipe Božić, koji je ovom prigodom predstavio svoju knjigu "San o Everestu".

Knjiga bogato ilustrirana fotografijama koncipirana je njegovim člancima iz Slobodne Dalmacije kojoj je redovito slao izvještaje s ekspedicije, dramatičnim pričama iz osobnog kuta, kao i tekstovima sudionika tadašnje ekspedicije.

Stipe Božić bio je član ekspedicije bivše Jugoslavije 1979. godine i prvi je Hrvat koji se uspio popeti na Everest i to zapadnim grebenom, što se u potpunosti nije ponovilo ni nakon četrdeset godina.

Božić se drugi put popeo na vrh 1989. godine po jugoistočnom grebenu, kao član makedonske ekspedicije, kada je izgubio prijatelja iz Makedonije Dmitra Ilievskog, a u knjizi je opisan i put na Everest 1996. godine kad je stradalo devet alpinista.

Nakon svečane akademije i promocije knjige, u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu otvorena je i izložba fotografija načinjenih kroz protekla dva desetljeća postojanja društva.