Pet riječi koje uništavaju svaku vezu

1. Nikad! Ova riječ podrazumijeva osjećaj beznađa i kraja. Kada koristite riječ "nikad" partneru poručujete da nije dobar, nikada neće biti dobar i da nema nade za promjenu. U pitanju je sve-ili-ništa fraza koja ne ostavlja prostor za slušanje, kompromise i dobru volju.

2. Uvijek! Uz ovu riječ implicirate strogost i ispravnost. Partneru poručujete da je u krivu, a vi u pravu, i da ništa ne može napraviti u vezi toga. I ovdje je u pitanju sve-ili-ništa fraza, i ne dopušta razumijevanje i popravljanje narušenih odnosa.

3. Ali! Riječ "ali" upućuje na manipulaciju i nedostatak integriteta. Kada ju koristite negirate sve što je rečeno ranije. Njome poništavate svoju poruku i pozitivnu izjavu pretvarate u negativnu. Riječ "ali" isključuje građenje povjerenja, vjerodostojnosti i intimnosti.

4. Psovka. Kako god okrenete, nazivanje partnera pogrdnim imenima i psovanje uzrokuje štetu. A ako to radite često trajno uništavate vezu. U braku nema mjesta za otvoreno preziranje.

5. Razvod! Prijetnja razvodom, predlaganje razvoda ili optuživanje partnera za uništavanje braka vodi upravo tome - razvodu. To je jedna jako važna odluka i kada razvod koristite u razgovoru kao oružje ili sredstvo kontrole stvarate tjeskobnu atmosferu - a to ne doprinosi učinkovitoj komunikaciji niti rješavanju problema.

izvor: ordinacija.hr