Ovo su činjenice o metabolizmu koje bi svatko trebao znati

dijeta, rajčica, dijeta, dijeta, zdravlje, dijeta, mršavljanje, kilogrami, dijeta, organizam, dijeta, kiseli kupus, dijeta, izbor, dijeta, pogreške, dijeta, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, trening, ravan trbuh, dijeta, dječija hrana, dijeta, težina, održavanje, dijeta, riža, mršavljenje, dijeta, dijeta, mršavljenje, recept, mršavljenje, dijeta, upute, salo, trbuh, mršavljenje, mršavljenje, trikovi, dijeta, načini, dijeta, tip, dijeta, mršavljenje, dijeta, mršavljenje, mršavljenje, dijeta, glad, žena, dijeta, mršavljenje, načini, ravan trbuh, način, 7 dana, un dijeta, dijeta, mršavljenje, debljanje, mršavljenje, žena, dijeta, dijeta, paradajiz, dijeta, pećinski ljudi, dijeta, oprez, mršavljenje, užitak, strategija, dijeta, proteini, prehrana, višak kilograma, Strah od ugljikohidrata, karbofobija, integralnog brašna, riža punog zrna, dijabetes, ugljikohidrati, normalan rad organizma, gubljenje kilograma, mitovi o mršavljenju, FastDiet, manjkavost prehrane, hrana, dijabetes, ko
Ovo je deset stvari o vašem metabolizmu koje sigurno niste znali, a trebali bi.

1. 'Ubrzati' metabolizam ne znači samo vježbati i promijeniti način prehrane

Stručnjakinja za metabolizam iz New Yorka, dr. Florence Comite, kaže da je svaki metabolizam drugačiji i da na svaki od njih utječe niz faktora. 'Hormoni, rad štitnjače, menstrualni ciklus i još niz faktora utječu na način na koji svaki metabolizam funkcionira' - rekla je dr.Comite.

2. Ne bi se smjeli uspoređivati s drugima

Osim ranije navedenih čimbenika, veliku ulogu na rad metabolizma imaju i geni tako da je usporedba s drugim ljudima potpuno besmislena, čak i ako je riječ o blizancima kao što je to slučaj kod dr.Comite.

3. Postoje načini pomoću kojeg možete izračunati idealan dnevni unos kalorija, ali ni oni nisu skroz pouzdani.

Dr. Michael Jensen, iz klinike 'Mayo' kaže da takve metode često imaju odstupanja ček i preko 10%. "Rijetki su oni čije se stvarne kalorijske potrebe podudaraju s rezultatima ovakvih načina računanja' - kaže dr. Jensen.

4. Navike spavanja utječu na vaš metabolizam skoro koliko i vježbanje te način prehrane

Mnogi znanstvenici se slažu da je regulirano spavanje jedan od bitnih čimbenika koji utječu na brz i zdrav metabolizam. Ako ne spavate dovoljno i vaš metabolizam je 'umoran' što pridonosi njegovom usporavanju.

5. I stres ima velik utjecaj na metabolizam

Dr. Comite kaže da je otkrivena povezanost između razine stresa i taloženja sala u predjelu trbuha. Naime, kada ste pod stresom vaše tijelo proizvodi velike količine hormona kortizola koji ima znatni utjecaj na promjenu rada metabolizma.

6. Vjerojatno ste čuli za pojam 'bazalni metabolozam'. To se odnosi na energiju koju tijelo troši kada ne radite apsolutno ništa

To su kalorije koje vaše tijelo počinje trošiti 12 sati nakon što ste pojeli posljednji obrok, a tijelo koristi tu energiju kako bi organi ispravno funkcionirali

7. Kako starite, vaš se bazalni metabolizam usporava

Sa svakom godinom života on se malo pomalo usporava, a nikome nije jasno zašto. Život ponekad stvarno nije fer.

8. Mišići zaista sagorijevaju više kalorija nego mast

U upravo zato se bazični metabolizam žena i muškaraca znatno razlikuje i zato muškarci lakše gube kile i teže se debljaju.Samo zbog prirodno većeg udjela mišićne mase.

9. Proteini će vam pomoći kod izgradnje mišićne mase, a smanjeni unos ugljikohidrata pomaže pri sagorijevanju masnoća

Na taj način možete regulirati prehranu s obzirom na željeni cilj. Dakle, ako želite mišiće povećajte unos proteina, a ako želite izgubiti masne naslage smanjite unos ugljikohidrata.

10. Mala tajna: ako popijete kavu prije treninga to će vam pomoći da izgubite više masti

Kofein će osloboditi masne stanice kao bi ih iskoristio kao izvor energije što znači da ćete moći napraviti više za svoje tijelo u kraćem vremenskom periodu.

Izvor: net.hr