Ova četiri dijela tijela vam najtočnije poručuju je li netko zaista za vas

Ova četiri dijela tijela vam najtočnije poručuju je li netko zaista za vas
Kad se zaljubimo, često prestanemo racionalno razmišljati i sve nam izgleda kao iz bajke.

Upoznati osobu s kojom se osjećate ugodno i kraj koje možete biti u potpunosti svoji nije mala stvar, pa isto tako nije ni toliko čudno da se u cijelom tom procesu malo i pogubimo.

Slušati tuđe savjete ponekad zaista pomaže, iako, kad je o zaljubljenosti riječ, trebali bismo slušati isključivo sebe. Ne samo svoje osjećaje - već i ova četiri dijela tijela, koji nam mogu reći ponešto o tome je li ona ili on zaista onaj pravi, prenosi Elite Daily:

1. Želudac
Ako u želucu imate onaj čudan osjećaj kao da nešto ne valja - onda obično zaista ne valja. Jer upravo je taj dio tijela onaj u kojem najjače osjetimo emocije, na onaj potpuno neobičan i neshvatljiv način. No, kako znati jesu li to samo leptirići ili nešto zaista nije u redu?

Leptirići su zaista moćna stvar, ali ponekad ih stvarno treba preispitati. Kad ste s nekim uz koga se osjećate blesavo i zbog koga ste potpuno zaluđeni, onda taj čudan osjećaj u želucu ne možete nazvati nikako drugačije nego leptirićima.
To uzbuđenje koje osjećamo u želucu može se dogoditi samo kad nas neka osoba zaista jako privlači. To je ona pozitivna nervoza koju zbog partnera osjećamo, a do leptirića dolazi zbog naleta dopamina kojeg mozak ispušta kad se zaljubimo. Znanost je također pokazala da je osjećaj zaljubljenosti otprilike isti kao i osjećaj kad ste na kokainu - ljubav nam pruža istu količinu intenzivnog adrenalina kao i droga.

Timothy Loving, profesor ljudske ekologije na Sveučilištu u Austinu u saveznoj državi Texas, za CNN je izjavio: "Jedan dio cijelog tog procesa privlačenja veoma je povezan s psihološkim uzbuđenjem. To obično počinje sa stvarima kao što su ubrzan rad srca, znojenje i tako dalje." I, na kraju krajeva, može se reći kako su leptirići zapravo samo produkt kemikalija koje naš mozak ispušta u trenutku zaljubljenosti.

2. Oči
Kad se zaljubimo, često osjetimo neopisivu euforiju koja nas u potpunosti preplavi. Svi znamo za onu izreku kako je ljubav slijepa, ali je li to zaista tako?

BBC News prenosi kako ljubav zaista ima moć da nas na neki način oslijepi, odnosno da nas na neki način zavara i odvede u krivom smjeru. "Jednom kad se zbližimo s nekom osobom, mozak jednostavno odluči da više ne trebamo toliko analizirati njeno ponašanje i karakter." Kako tvrde iz BBC Newsa, kad je čovjek zaljubljen "počinje potiskivati aktivnosti povezane s kritičkim procjenama drugih i one povezane s negativnim emocijama."

A zbog toga često upadamo u loše veze, jer prestanemo na osobu gledati realno i počinjemo izmišljati razne isprike za njeno loše ponašanje, zato što prestajemo biti objektivni.

No, ako je ona ili on onaj pravi, ipak bismo trebali biti sposobni sagledati stvari nešto realnije - odnosno onakvima kakve zaista jesu. Ako nismo u mogućnosti biti ni malo objektivni, onda ta osoba vjerojatno nije za nas. I jasno je kako previše analiziranja može uništiti ljubavne veze, no ako ćemo si dopustiti da nas ljubav u potpunosti zaslijepi, nikad nećemo moći vidjeti kakva ona realno jest (ili nije).

3. Mozak i srce - u kombinaciji

Kad je u pitanju ljubav, zaista trebamo slušati što nam srce govori. Ali isto tako nipošto ne bismo trebali zaboraviti poslušati i vlastiti mozak. Ova su dva dijela tijela neraskidivo povezana, a osjećaji u našim srcima samo su manifestacija cerebralnih funkcija. S vremena na vrijeme u redu je da poslušate što vam govori srce, je li ona ili on loš ili dobar za vas?

Iako taj osjećaj nije uvijek točan, intuicija je često veoma moćna stvar. Ponekad jednostavno osjetiš kad nešto s određenom osobom ne valja - pa stoga taj osjećaj ne bismo trebali zanemarivati. Srce i mozak zajedno stvaraju energiju koja nam može puno toga reći - samo se trebamo upitati jesmo li zbog te energije jači ili nas ona slama i čini slabima?

4. Nos
Jedno je sigurno i s tim bi se vjerojatno složio baš svatko - nema ničega što miriše bolje i ljepše od osobe koju volimo. No, ovdje se ne radi o tome da nam se sviđa miris nečijeg parfema, već doslovno miris nečije kože - čak i kad se znojan vrati iz teretane. Zakoni privlačnosti veoma su komplicirani i teški za objasniti, ali postoji genetski i biološki razlog zbog kojeg nas nečiji prirodni miris privlači više nego bilo koji drugi. Ovdje je riječ o skupu molekula pod nazivom MHC molekule, koje utječu na genetski sastav našeg imunološkog sustava, uključujući i naš tjelesni miris.

Iza svega toga stoji i znanstveni razlog. Sudeći prema istraživanju iz 1995. godine, privlače nas osobe koje imaju drugačiji skup MHC molekula od nas. Psihologinja Rachel Herst pak tvrdi: "Tjelesni miris je vanjska manifestacija našeg imunološkog sustava, a osobe koje nas najviše privlače upravo su genetski najkompatibilnije nama." Stoga, ako vas miris vašeg partnera u potpunosti ne obuzima i očarava - očito ste pogriješili kod odabira. To je način na koji vam vaše tijelo govori da ona ili on nisu stvoreni za vas.

Izvor: telegram.hr