Otkrivena tajna sarajevskih ćevapa:Ovaj savjet ćete zapisati i prenositi na generacije!

Otkrivena tajna sarajevskih ćevapa:Ovaj savjet ćete zapisati i prenositi na generacije!
Prvi put javno iznosimo kako se prave tradicionalni sarajevski ćevapi, oni čaršijski ćevapi po kojima je prepoznatljivo Šeher Sarajevo.

Korijen riječi ćevap je persijskog porijekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su vitalni dio sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Da skratmo priču, evo recepta kako da sami napravite smjesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mljevene junetine, ½ kg jagnjetine, 4-5 češnjaka bijelog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuhali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to.

Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.
Izvor: Sarajevo Grad