Ornela Vištica: Ljepota mi je više odmogla nego pomogla

..."Larin izbor", ovih dana boravi u rodnom gradu. I odmara i radi: Vištica i Matica hrvatska Mostar kreću u zajednički projekt - organiziranje radionica za djecu koja se žele okušati na sceni

- glumiti, snimati, pjevati, plesati....

Sve te vještine učit će u deset dana, kroz druženje i predavanja glumaca, redatelja, koreografa iz BiH, Hrvatske, Srbije, Rumunjske..., a audicija će biti održana u ponedjeljak, 17. lipnja u 12 sati u Kosači u Mostaru. O ovom projektu, koji bi trebao rezultirati predstavom ili performansom koja će biti izvedena na idućim Danima Matice hrvatske Mostar, o glumi i ljubavi, Ornela Vištica govori u razgovoru za Dnevni list.


Jeste li u Mostaru na odmoru ili radno?

- Ovaj put radno, ali uspjela sam spojiti ugodno s korisnim tako da sam sada par dana tu i radim na jednom projektu zajedno s Maticom hrvatskom Mostar: pokrećemo jednu veliku, rekla bih - revoluciju u gradu, audiciju za svu talentiranu djecu grada koja će se održati 17. lipnja. Ovom prilikom pozivam svu djecu grada da se prijave, da dođu i da pokažu svoje talente. Oni najuspješniji i najbolji će dobiti besplatne radionice gdje će zajedno s njima raditi glumci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, moji kolege koji imaju uspješne biografije iza sebe.

Kako provodite dane u Mostaru, s kim se družite, izlazite, koliko često dolazite ovamo?

- U Mostar dođem čim mi se ukaže malo više slobodnog vremena. Volim iskoristiti vrijeme u Mostaru zato što je tu sve dosta opuštenije nego u Zagrebu, i onda se volim opustiti.

Koliko se jedan Vaš dan ovdje razlikuje od onoga u Zagrebu?

- U Zagrebu je sve ubrzanije. Obično kada snimamo, sve je dvostruko brže nego ovdje, ovdje je sve usporenije, polako, lagano. Mostarci imaju više slobodnog vremena nego Zagrepčani i Beograđani. Sada sam bila u Beogradu, nešto snimala i Beograđani su isto brzi i nemaju baš puno slobodnog vremena kao što imaju Mostarci.

Kako je došlo do projekta u povodu kojeg će u ponedjeljak biti održana velika audicija za djecu?

- Iskreno, željela sam nešto napraviti za Mostar i djecu iz ovoga grada. Zašto baš Matica hrvatska? Zato što cijenim rad Matice hrvatske jer je veliki promicatelj kulture u Hercegovini tako da apsolutno podržavam njihov rad. Zapravo spajamo dobre stvari u jednu.

Podsjeća li Vas to na Vaše početke uspona i kada ste shvatili da želite biti glumica?

- Ja sam tako nekako počela. Imala sam svoje prve male predstave u Kosači i pohađala sam puno radionica, od Dubrovnika, Rumunjske, i nadam se da će doći moje kolege iz Rumunjske koji su meni držali radionice. Sve su to nekakvi mali počeci i tako sve nekako krene.

Je li Vas iznenadio uspjeh i jesu li u tome imale veliku ulogu uloge u sapunicama?

- Uvijek kažem da čovjek treba imati nekakvu dozu sreće. Znam da će doživotno ostati ova moja uloga Karmen u 'Larinom izboru', ali zahvaljujući toj ulozi opet sam dobila novu ulogu u Beogradu u jednoj potpuno drukčijoj seriji s drukčijom i ozbiljnijom ulogom.

Koliko je za uspjeh važna ljepota, odnosno koliko je Vama značajna?

- Ja nisam nekakav pobornik tih izbora ljepote. Meni je na neki način ljepota više i odmogla nego pomogla za nekakav status ljepotice/neljepotice. Mislim da je to sve neki popratni dio svega, koji ja, iskreno, previše ne uzimam u obzir.

Jeste li zaljubljeni, u vezi?

- Ne volim govoriti o tome. Trudim se što više izbjegavati takva pitanja i davati odgovore zato što je jedno vrijeme bio veliki pritisak i udar jer ljude uglavnom manje zanima ono što ti radiš, više vole ove pikanterije izvući. To zadržim za sebe i ne volim pričati javno o tome.

Kakav će Vas muškarac uvijek privući?

- Privuku me ljudi koji su normalni, iskreni, skromni i jednostavni. To je najveći luksuz danas pronaći.