Ona mu platila da je oženi, a onda su morali živjeti nekoliko dana zajedno, a zatim...

brak, kineskinja, Srbija
Da li je zaista točno da Kineskinje plaćaju i do 15.000 eura za brak?

"Kineskinja traži muškarca za brak zbog papira, nudi 10.000 eura. Isplata u ratama. " Ovo je samo jedan od oglasa koji se mogu pronaći na internetu. Novinari B92 pozvali su ponuđene brojeve ali svi su bili nepostojeći.

Na teritoriju Srbije postoji svega osamnaest mješovitih brakova između kineskih i srpska državljana. Kinezi spadaju u skupinu nacija koje su prilično zatvorene, i rijetko se odlučuju za mješoviti brak. Stoga zaključivanje brakova sa drugim nacijama, pa makar i zbog državljanstva, veoma je rijetko, objašnjavaju u odjeljenu za strance Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

"Imamo samo tri slučaja u kojima su državljani Kine primljeni u naše državljanstvo.To su upravo državljani koji potječu iz mješovitih brakova sa državljanima Srbije koji su predhodno shodno zakonskiim uvjetima imali odobreno stalno nastanjenje odnosno stalni boravak", kazao je za B92 Miloš Zatezalo, načelnik Odjela za strance MUP-a Srbije.

Sličnim informacijama raspolažu i matičari beogradskih općina u kojima živi najviše Kineza. Matičarka općine Stari grad Gordana Zorić tvrdi da su spomenuti slučajevi kinesko-srpskog brakova prava rijetkost.

"Mi godišnje ne sklopimo više od dva braka, a može proći i godina da nijedan kineski brak ne bude sklopljen", rekla je Zorić potvrđujući da na teritoriji općine Stari grad takvih slučajeva nema.

Tragom ove priče došli smo do prevoditelja s kineskog jezika koji godinama surađuje s Kinezima. Vuk Celin kaže da je čuo za nekoliko slučajeva sklapanja fiktivnih brakova od kojih je jedan u Beogradu, jedan u Pančevu a četiri u unutrašnjosti Srbije.

Prema njegovim riječima, brakovi su sklopljeni prije nekoliko godina ali tvrdnje o velikim nadoknadama za tu uslugu daleko su od istine. Ipak, Celin pamti jedan poseban slučaj braka iz interesa u kojem je žena tražila supruga preko interneta.

"Bili su u braku čini mi se tri mjeseca i policijska uprava je najavila kontrolu u kući u kojoj bi trebali živjeti zajedno. Tri, četiri dana su morali živjeti zajedno i na kraju su dobili dijete koje sad ima 5 ili 6 godina i sve se to pretvorilo u jednu veliku ljubav ", priča ovaj prevoditelj.

B92