Održana 6. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Dragan Čović

Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika večeras, 28. lipnja 2019. godine u Tomislavgradu organizirala je šestu po redu Reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. U sklopu programa nakon mimohoda i smotre počasnih povijesnih postrojbi iz RH i BIH otvoren je Trg gange i hajdučke družine kojeg je svečano proglasio otvorenim predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora dr. Dragan Čović, a blagoslovio duvanjski svećenik fra Gabrijel Mioč.

Na svečanoj šestoj smotri tradicijske odjeće i izbor najljepše i najfotogeničnije Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske predstavilo se 27 djevojaka koje dolaze iz 21 države. Prema ocjenjivačkom sudu titula najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH pripala je Ivani Ani Vlasici iz Rumunjske. Repliku ogrlice i narukvice iz 10. - 12. stoljeća iz Višića kod Čapljine uručio je Dr. Dragan Čović.

Prvom pratiljom proglašena je Kinga Deniza Dancze iz Mađarske, kojoj je priznanje u obliku replike naušnica i ogrlice iz Sanskog Mosta uručio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Nikola Mažar. Druga pratilja je Leslie Marjory Samokic Quiquia iz Perua, a repliku srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela kod Tomislavgrada uručio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Eva Tadić iz Austrije, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin.

Svečanosti je nazočila, među ostalim i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministri u Vladi Hercegbosanske županije Petar Galić i Stipan Šarac i ministrica rada zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta.

Žiri, koji je jednoglasno donio odluku o pobjednici, te o prvoj i drugoj pratilji, činili su uspješna gospodarstvenica iz Tomislavgrada Marija Perić, zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, glavni urednik izdanja Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Patar Galić.


Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Revija je održana pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad. U prigodnom svečanom programu nastupila je Žanamari Periči