Odbila im iznajmiti stan jer su lezbijke!

gay pride

... povoljnoj cijeni od 1.200 kuna te su ga otišle pogledati. S iznajmljivačem, mlađim muškarcem, razmijenile su informacije o režijama, plaćanju i prijavi te mu se rekle javiti kada razmisle hoće li ga iznajmiti. Za nekoliko dana su nazvale mladića i kazale mu kako su odlučile uzeti stan, no on ih je uputio na svoju majku.

"Gospodična, jel' vas mogu pitati nešto osobno", upitala je odmah djevojku starija gospođa. Nakon toga je uslijedilo pitanje: "Vi i ona djevojka koja je s vama došla pogledati stan, jeste li lezbijski par?" Iako je isprva odbijala odgovoriti na takvo pitanja smatrajući kako takva informacija nije relevantna za iznajmljivanje stana, djevojka je na kraju ipak popustila i rekla gospođi da su ona i njena buduća cimerica ujedno i ljubavni par, prenosi Jutarnji list.

Žena je rekla kako mora 'razmisliti o svemu' te da će im se javiti kasnije, što je i učinila rekavši djevojci kako je 'odlučila stan iznajmiti dobrom, mirnom studentu koji vikendom putuje doma'. Na izravan upit je li razlog što im ne želi iznajmiti stan to što su lezbijke, gospođa je  odgovorila 'uglavnom, no oni su liberalna, demokratska, ljevičarska obitelj, ali ništa od stana'.

Stan je i dalje slobodan

Novinarka Jutarnjeg je nazvala za sedam dana iste iznajmljivače da provjeri je li stan već iznajmljen  i stan je bio slobodan. Izbacivanje iz unajmljenih stanova, odbijanje najma i razne druge neugodnosti često se događaju LGBT osobama koje su podstanari u Hrvatskoj, no rijetki odluče nešto poduzeti. Međutim, ove dvije djevojke su odlučile podignuti tužbu zbog diskriminacije i obratile su se udruženju Zagreb Pride.

"Glavna im je motivacija za tužbu da osvijeste unajmljivače da imaju prava, kao i da iznajmljivači shvate da ne mogu tako diskriminirati potencijalne podstanare", rekla je jedna od njih, inače studentica prava. "Svake se godine u vrijeme Povorke ponosa razviju rasprave u kojima nam se spočitava da nemamo zbog čega izlaziti na ulice kada imamo sva prava. Ovo je tipičan primjer kako se naša prava svakodnevno krše", dodala je.

Diskriminacija u pristupu tržišnim uslugama

Djevojke će tražit utvrđivanje diskriminatorskog postupanja i naknade štete. S obzirom na to da je iznajmljivanje stana tržišna usluga, radi se o izravnoj diskriminaciji, i to u ovom slučaju na temelju seksualne orijentacije.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objašnjava da najmodavci čije su odluke o iznajmljivanju stana uvjetovane činjenicom da su mogući najmoprimci homoseksualne orijentacije, ili pak određenog spola ili neke etničke skupine, krše jamstvo zabrane diskriminacije u pristupu tržišnim uslugama.

Osim toga, Ljubičić je istaknula kako je najmodavki biti izuzetno teško dokazati kako stan nije iznajmila djevojkama iz razloga koji ni na koji način nije vezan uz njihovu spolnu orijentaciju s obzirom na to da je negativnu odluku donijela nakon što je doznala da su u vezi te zato što je stan još uvijek prazan, iako je najavila da će biti iznajmljen.