Nakon pišanja u more, sarajevski osmijeh u Makarskoj

Auto kamp Boban - Dole
...troše, makarske su novine na naslovnici objavile priču pod naslovom Sarajevski osmjeh u Makarskoj.Rasizam je samo u bolesnim glavama, stoji u podnaslovu teksta kojeg krasi fotografija mladića i djevojaka s pićem u rukama i osmjesima na licima.

Autor teksta u kojem stoji kako je jedan od glavnih problema u Makarskoj višak turista, a kao primjer prikazani su oni iz Bosne i Hercegovine, rekao je kako je cijela stvar prenapuhana, ali i da su gosti iz BiH uzeti samo kao ilustracija te da ono ''nisu tema niti povod članka''.

Ćurković je u intervjuu jednom portalu rekao kako je izrađena i studija o makarskim plažama.

- Studija je prihvaćena na Gradskom vijeću u prosincu prošle godine. Pored prijedloga o uređenju plaže studija kaže kako je u udarnim terminima na makarskoj gradskoj plaži između 20 i 25 tisuća posjetitelja. Zbog male površine na svakog posjetitelja otpada samo 1,5 metara četvronih. Svjetski standard je šest četvornih metara. Zato se u studiji predlaže da se smanji broj posjetitelja na plažu i da on bude samo oko 8 tisuća. Time se daje do znanja da je čak oko 12 tisuća posjetitelja plaže višak. Vodeći se ovom informacijom napravio sam naslovnicu koja je jednu grupu posjetitelja na plaži proglasila viškom. Nisam to ja napravio nego studija o upravljanju plažom. Tko će sve biti višak odlučit će onaj tko plažom bude upravljao, rekao je Ćurković.

No, tako ne misli dobar dio javnosti u BiH. Facebook već vrvi raznim grupama koje pozivaju na bojkot Makarske te nošenje svih namirnica na plažu.

Grad podno Biokova u istom tjedniku pohvalio se kako bilježi 18 posto više gostiju u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, no hoće li Bosanci i Hercegovci zbilja bojkotirati Makarsku i pokvariti ove brojke, ostaje da se vidi.


bitno.ba | B. Jurič